Rajaa hakua
Piilota rajaukset
TU09P1-3005
Opintojaksovastaava: Outi Kuvaja
Tässä opintojaksossa harjoitellaan tulkin työtä ammattieettisestä näkökulmasta, päätösten teon merkityksen ymmärtämistä, arvioimaan erilaisten tulkkaustoimeksiantojen vaatimuksia, toimimaan tulkkina, soveltamaan omaa toimintaa erilaisten toimintaympäristöjen vaatimusten mukaisesti, yhteistyön tekemistä sekä rakentavan palautteen antamista ja hyödyntämistä.
Opintojakson teemoja ovat ammattieettisesti kestävä tulkkaustoiminta, toiminnan soveltaminen toimintaympäristön mukaan, yhteistyö, reflektointi sekä palautteen antaminen ja vastaanottaminen.
Toteutus antaa ymmärrystä ja osaamista viittomakielen tulkin työstä ja tehtävistä, vastuista ja velvollisuuksista.
Opintojakso sopii kaikille, joilla on jo osaamista tulkkauksessa ja suomalaisessa viittomakielessä ja jotka haluavat kehittää edelleen tätä osaamista.
Toteutuksen osallistuminen edellyttää aiempaa osaamista suomalaisessa viittomakielessä (OPS2018: VK01-VK07p1) sekä tulkkauksessa (OPS2018: TU01-TU08p1)
Opintojaksolla tarvitsee tietokoneen ja muistiinpanovälineet. Itsenäinen työskentely tapahtuu Humakin verkko-opiskeluympäristössä Hoodlessa. Hoodle pohjautuu Open LMS – moderniin Moodle -tekniikkaan.
TU11P1-3008
Opintojaksovastaava: Outi Kuvaja
Tässä opintojaksossa syvennetään tulkin ammatillista osaamista.
Opintojakson teemoja ovat mm. tulkkina toimiminen erilaisissa toimintaympäristöissä, tulkkaus, työkielten osaamisen kehittäminen, ammattieettinen pohdinta ja ongelmien ratkominen, oman toiminnan analysointi ja itsearviointi.
Tässä toteutuksessa suoritetaan viittomakielen tulkauksen loppukoe.
Opintojaksolla tarvitsee tietokoneen ja muistiinpanovälineet. Itsenäinen työskentely tapahtuu Humakin verkko-opiskeluympäristössä Hoodlessa. Hoodle pohjautuu Open LMS – moderniin Moodle -tekniikkaan.
Opintojakso edellyttää itsenäistä työotetta ja itsensä johtamisen taitoja.
SY02-300-3016
Opintojaksovastaava: Outi Kuvaja
Toteutuksen sisältö:
Harjoittelu kehittää opiskelijan taitoa huoltaa työkieliään/menetelmiään. Harjoittelun sisältö vaihtelee sen mukaan, millainen painotus opiskelijan syventävissä opinnoissa on: tulkkaus, tulkkaus puhevammaisille, monimuotoinen tulkkaus eri asiakasryhmille vai kirjoitustulkkaus ja kielellinen saavutettavuus.
Painotus vaikuttaa sekä harjoittelun sisältöön, ajankohtaan että toimintaympäristöihin. Opiskelija voi suorittaa harjoittelun esimerkiksi kansainvälisissä toimintaympäristöissä. Tällöin harjoittelun kohteena voivat olla mm. tulkkaus maahanmuuttajille tai eri asiantuntijoiden välisen vuorovaikutuksen tulkkaus sekä tulkin toiminta monikielisissä tilanteissa. Kansainvälinen toimintaympäristö voi löytyä kotimaasta tai ulkomailta.
Harjoittelussa opiskelija oppii käyttämään erilaisissa tulkkaustoimeksiannoissa
sopivaa kieltä, kommunikaatiotapaa ja tulkkausmenetelmiä ja hyödyntämään
multimodaalisen viestinnän keinoja sekä valitsemaan tilanteisiin sopivan monikanavaisen
vuorovaikutuksen keinoja. Harjoittelun kautta opiskelija oppii tilannetajua ja
tilanteenlukutaitoa erilaisten asiakkaiden kanssa työskennellessään. Opiskelijan tietämys
asiakkaiden erilaisista kommunikaatiotarpeista ja -keinoista syvenee. Harjoittelun lopussa
opiskelija osaa toimia ammatillisesti ja luottamusta herättävästi ja toimia
vuorovaikutustilanteissa tulkkina asiakkaan itsemääräämisoikeutta, osallisuutta ja
toiminnallisuutta tukevalla tavalla.
Oppimisympäristö: Harjoittelu
Opintojaksolla tarvitsee tietokoneen ja muistiinpanovälineet. Itsenäinen työskentely tapahtuu Humakin verkko-opiskeluympäristössä Hoodlessa. Hoodle pohjautuu Open LMS – moderniin Moodle -tekniikkaan.
TUHA1-3001
Opintojakson tavoitteet ja sisällöt ovat:
Opiskelija
- tuntee harjoittelukäytänteet ja osaa laatia harjoitteluhakemuksen sekä asettaa itselleen oppimistavoitteita
- osaa kuvata tulkkauspalveluja käyttävien asiakasryhmien moninaisuutta
- osaa kuvata asiakkaan kohtaamisen keskeisiä periaatteita
- tekee viittomakielialan toimijoiden työstä ja tehtävistä havaintoja ja keskustelee tekemistään havainnoista
- hyödyntää monikanavaisia resursseja viittomakielisissä keskusteluissa ja pärjää yksinkertaisissa viittomakielisissä arkikeskusteluissa
- tietää opastuksen perusteet.
Opintojakson sisältö:
- Viittomakielisen asiakaskunnan moninaisuuteen tutustuminen
- Viittomakielialan eri toimijoihin tutustuminen & verkostoituminen
- Eri asiakasryhmien ja viittomakielialan toimijoiden tilaisuuksiin osallistuminen sekä tulkattujen tilaisuuksien seuraaminen
- Asiakkaan kohtaaminen
- Viittomakielialan monikielisyyteen, -menetelmäisyyteen ja -kulttuurisuuteen tutustuminen
- Harjoittelun haku
- CV
- Oppimistavoitteiden asettaminen ja toteutumisen analysointi
- Harjoittelun raportointi
- Verstasviikko
- Viittomakielen taidonnäyttö
- Opastuksen periaatteet
KURYP3-3005
Johdatus seikkailukasvatukseen 2 op -kurkistuskurssin tavoitteena on hahmottaa seikkailukasvatuksen periaatteita ja toimintaympäristöjä.
Opintojaksolla tutustut seikkailukasvatukseen kolmen keskeisen teeman/osion kautta. Opintojakson teemat ovat 1) Mitä on seikkailu? 2) Mitä on seikkailukasvatus? 3) Seikkailukasvatuksen eri toimintaympäristöt.
Mitä on seikkailu? -osiossa opiskelija orientoituu seikkailuun ja seikkailukasvatukseen oman kokemuksen ja materiaalin kautta. Mitä on seikkailukasvatus? -osiossa rakennetaan seikkailukasvatuksen tietoperustaa sekä perehdytään seikkailukasvatuksen ytimeen. Seikkailukasvatuksen eri toimintaympäristöt -osiossa tutustutaan seikkailukasvatuksen eri toimintaympäristöihin..
Perehdyt aineistojen avulla seikkailukasvatuksen keskeisiin lähtökohtiin ja termeihin. Itsenäinen opiskelu, keskustelu ja aineistojen lukeminen ovat olennainen osa kurssia.
Suoritettuasi kurssin hyväksytysti saat siitä 2 opintopistettä avoimen AMK:n suorituksena. Opinnot hyväksiluetaan myöhemmin tutkintoosi, mikäli aloitat opiskelijana Humakissa.
YPYT03-3034
Monikulttuurisuusosaaminen ja kotoutuminen 5 op -opintojaksolla opiskelija perehtyy eri näkökulmista yhteiskunnan monikulttuurisuuteen ja kotoutumisprosessiin sekä kotoutumiseen liittyvän säätelyn sekä viranomaisyhteistyön. Opiskelija hahmottaa kotoutumisen sekä yksilön että yhteisön ja yhteiskunnan vuorovaikutteisena prosessina. Opiskelija saa valmiuksia ammatilliseen kulttuurien väliseen kohtaamiseen ja rooliin ammatillisena kotoutumisen edistäjänä.
KATO2B-3003
Urasuunnittelu 2 op opintojakso kuuluu AMK-tutkintojen kaikkien koulutusten yhteisiin opintoihin.
Opintojakson voi suorittaa vain oman hakukohteen (saapumisryhmän) mukaisesti. Opintojaksolla ei ole vaihtoehtoisia suoritustapoja.
Opintojakso on polku-opiskelijoille tarkoitettu osa Urasuunnittelu 5 op. Mikäli opiskelija jatkaa tutkinto-opiskelijana, tämä opintojakso katsotaan osaksi tutkinto-opintojen Urasuunnittelu-opintojaksoa.
Opintojakson eteneminen
Opintojakso on on rakennettu opintojesi etenemisen tahtiin. Opintojakso aloitetaan Oppija -välilehdeltä. Tällöin käynnistyy opintojesi valmennus. Voit palata tämän osuuden teemoihin milloin vain opintojesi edetessä.
Taitaja -välilehti sijoittuu opintojesi keskimmäiseen vaiheeseen. Tällöin jo yksilöllinen opintopolkusi on alkanut rakentua. Kaikki opintojakson vaiheet sisältävät opintojakson tavoitteisiin suuntaavia itsenäisiä tehtäviä.
Opintojen loppuvaiheessa etenet Kehittäjä -välilehdelle, jonka tehtävät haastavat edelleen pohtimaan urapolkuasi. Tämän osion lopuksi osallistut päättökeskusteluun, jonka myötä opintojakso arvioidaan suoritetuksi.
VAPHU11-3002
Opintojaksolla opitaan kirjallisuusanalyysin keskeisiä käsitteitä, kehitetään omaa lukutaitoa sekä harjoitellaan tekstien (romaani, novelli ja runo) analysointia.
Opintojaksolla käsitellään erilaisia lukemisen tapoja, omaa lukutapaa sekä erilaisia kirjallisuustieteen käsitteitä.
Lukupiirissä tarkastellaan myös yhteisöllistä lukemista, ja tutustutaan esimerkiksi kirjallisuuteen liittyviin podcasteihin, blogeihin ja videoihin valinnan mukaan.
Lukupiiriin kannattaa tulla, kun haluaa kehittää itseään lukijana. Opintojakso sopii kaikille, jotka haluavat kehittää lukutaitoaan, lukea enemmän ja saada innostusta lukemiseen. Opintojakson kirjalista on laadittu sellaiseksi, että se sopii monenlaisille lukijoille.
Opintojaksolle osallistuminen vaatii sitoutumista lukemiseen.
Aiempia opintoja ei vaadita.