|
Valitut rajaukset: amkTm_s23_KUO Poista rajaukset
TUOH2-3002
Opintojakso soveltuu kaikille, jotka ovat kiinnostuneita oppimiseen ja opetukseen liittyvistä käsityksistä. Erityisenä tarkastelun kohteena on ekologisen kielenoppimisen näkökulmat kommunikaatio-ohjaajan työtä taustoittavana teoriana.   Opintojakson jälkeen opiskelija osaa kuvata yleisimpien ihmis- ja oppimiskäsitysten sekä ekologisen kielenoppimisen näkökulmaa pedagogisessa toiminnassa. Lisäksi opiskelija tiedostaa dialogisuuden merkityksen pedagogisessa vuorovaikutuksessa. Näiden teemojen käsittelyn lisäksi opiskelija tunnistaa eettisyyden merkityksen kommunikaatio-ohjaan pedagogisessa työssä. Opintojakso soveltuu mainiosti esimerkiksi sosiaali- ja terveysalan-, sekä kasvatus- ja ohjausalan ammattilaisille sekä opiskelijoille. Tarvitset opintojaksolla tietokoneen ja toimivan verkkoyhteyden.
TUOH1-3002
Opintojakso soveltuu kaikille, jotka ovat kiinnostuneita yksilön kasvusta ja kehityksestä elämänkaaren eri vaiheissa. Erityisenä tarkastelun kohteena ovat vuorovaikutustaitojen ja kommunikointikeinojen tukeminen pedagogisin keinoin. Opintojakson jälkeen opiskelija osaa kuvata yksilön kasvua keskeisten yksilön kasvu- ja kehitysteorioiden, motoristen taitojen, kielenkehityksen sekä aistien merkityksen avulla. Lisäksi opiskelija tiedostaa sairauden tai vammautumisen vaikutukset yksilön toimintakykyyn sekä vuorovaikutukseen. Näiden teemojen käsittelyn lisäksi opiskelija tunnistaa erilaisia yhteiskunnan palveluja, joita on olemassa yksilön tukemiseksi. Opintojakso soveltuu mainiosti esimerkiksi sosiaali- ja terveysalan-, sekä kasvatus- ja ohjausalan ammattilaisille sekä opiskelijoille. Tarvitset opintojaksolla tietokoneen ja toimivan verkkoyhteyden.
TUPU1-3001
Opintojakso luo pohjan puhetulkin ammatillisuudelle. Opinnoissa keskitytään puhevammaisten asiakkaiden kommunikaatiotuen tarpeisiin eri toimintaympäristöissä. Tulkkauksessa sovelletaan eri kommunikaatiota tukevia keinoja ja menetelmiä asiakaslähtöisesti. Opintojen aikana opiskelijalle alkaa muodostumaan ammatti-identiteetti, joka pohjautuu tulkin eettisiin ohjeisiin.   Tulkkausharjoituksissa painottuvat eri kommunikaatiota tukevin menetelmin tapahtuvat tulkkaukset, tiivistäminen ja selkeäkielisyys. Opiskelija ymmärtää eri asiakasryhmien kommunikaatiotuen tarpeet ja osaa soveltaa niitä tulkkauksessa. Opiskelija osaa hyödyntää kielensisäisen tulkkauksen tutkimusta ja alkaa sisäistämään ammattietiikkaa
TUKO5-3001
Opintojen tavoitteena on Tunnistaa erilaisia kommunikointia tukevia keinoja (TUKO1-TUKO3 sisällöt) vuorovaikutustilanteissa​ Tutustua erilaisiin ympäristöihin, joissa käytetään erilaisia kommunikointia tukevia keinoja.​ Kyetä havainnoimaan kommunikaatioalalla toimivien ammattilaisten toimintaa​ Oppia huomaamaan eri tavalla ilmaistuja kommunikaatioaloitteita ja vastaamaan niihin​ Ymmärtää kommunikointia tukevien keinojen ja menetelmien moninaisuutta ja niiden käytön yksilöllisyyttä​ Selviytyä tutuissa, yksinkertaisissa arkikeskusteluissa erilaisia avusteisia ja ei-avusteisia kommunikointia tukevia keinoja käyttäen.​ Opintojaksolla harjoitellaan eri kommunikaatiomenetelmien käyttöä eri asiakasryhmien kanssa. Opintojakso sopii niille, jotka tarvitsevat käytännön harjoittelua eri kommunikaatiomenetelmissä Opintojakson suorittaminen vaatii opiskelijalta perustietoa eri kommunikaatiomenetelmistä. Opiskelija tarvitsee tietokoneen ja toimivan verkkoyhteyden.
TUKI1-3002
Ennakkovaatimuksena on englannin kielen perussanaston ja –kieliopin hallitseminen niin, että tehtävien itsenäinen suorittaminen on mahdollista. Opintojakson lähtötaso vastaa tavoitetasoa B2, esim. lukioenglanti. Opiskelijalla tulee olla käytössään asiaankuuluvat verkko-oppimisvälineet. Opintojaksolla opitaan koulutusalan työssä tarvittavia englannin kielen kirjallisia ja suullisia taitoja. Sisällöt ovat ammattialaan liittyviä teemoja. Opintojakso sopii kulttuurituottajiksi opiskeleville, kulttuurialalla työskenteleville sekä kaikille, jotka ovat kiinnostuneet parantamaan kohdekielen taitoaan.
KATU4-3003
Opintojakson vastuulehtorina toimii Markus Suomi (markus.suomi@humak.fi).
KAKE2-3003
Haluatko syventyä kestävän kehityksen käytäntöihin? Tämä opintojakson jälkeen opiskelija osaa soveltaa omaan alaansa liittyvää tietoa kestävien ratkaisujen ja toimintamallien etsimiseen, käyttöönottamiseen ja vakiinnuttamiseen. Hän osaa myös analysoida ja luoda kestäviä toimintaratkaisuja omalle alalleen. Opintojaksolla käsitellään arvoja ja eettisyyttä asiantuntijatyössä sekä kestävän kehityksen edistämistä käytännön toimin. Opintojaksolla kehittyvät kompetenssit ovat: Eettisyys, kestävä kehitys, kansainvälisyys ja monikulttuurisuus. Kestävän maailman rakentajat opintojaksolla tarvitset tietokoneen, toimivan verkkoyhteyden sekä mikrofonin ja kameran..
KATU2-3004
Opintojakso on suoritettavissa ajalla 5.8.2024-31.7.2025.
TUVI1-3004
Kuurojen yhteisöt -opintojaksolla sukelletaan pintaa syvemmälle yhteen maamme kieli- ja kulttuurivähemmistöön - viittomakielisiin ja kuuroihin. Opiskelija tutustuu mm. kuurojen historiaan ja sen tärkeimpien käänteiden vaikutuksia nykypäivään, yhteisön moninaisuuteen ja viittomakielisten oikeuksiin Suomessa sekä muualla. Opintojakso perustuu Deaf Studies -tieteenalaan. Tieteenalan peruskäsitteet sekä sen perinteiset ja nykyiset suuntaukset tulevat myös tutuiksi. Opintojakso on tarkoitettu kaikille vähemmistöistä, historiasta, erilaisista kielistä ja kulttuurista kiinnostuneille. Opintojaksolle osallistuminen ei vaadi ennakko-osaamista viittomakielestä ja kuurojen yhteisöstä.
VAPTU2-3002
Opintojakso linkittyy opiskelijan kiinnostuksen ja harrastuneisuuden mukaisesti alan työelämään tai verkostoihin tai opiskelijan oman harrastuneisuuden mukaan syntyviin koulutusalaan kiinnittyviin mahdollisuuksiin. Opiskelija oppii opintojaksolla projektin hallintaa sekä pyrkii saavuttamaan itse asettamansa henkilökohtaiset tavoitteet. Opintojaksolle kannattaa tulla, kun opiskelija haluaa syventää projektiosaamistaan jollain henkilökohtaisesti tärkeäksi katsomallaan alueella. Opintojakso sopii kenelle tahansa tulkkikoulutuksessa olevalle - henkilölle, jolla on riittävät valmiudet omaan projektiinsa.
TUSA3-3001
Opintojaksolla keskitytään kieleen tulkin työvälineenä. Opiskelija syventää tietoaan suomen kielen ilmaisusta eri tavoin. Opintojaksolla käsitellään esimerkiksi suomen kielen sanastollisia piirteitä ja perehdytään esimerkiksi synonymiaan. Opiskelija harjoittelee sekä kirjallisen että suullisen suomen kielen taitojaan eri tavoin. Opintojakson aikana opiskelija valmistelee suullisen asiantuntijaesityksen. Opintojakson aikana harjoitellaan suullista ilmaisua, ja opiskelija saa myös työkaluja oman äänenkäyttönsä huoltamiseen. Sanastotyössä opiskelijat perehtyvät pienryhmittäin sanaston tekemisen perusteisiin ja toteuttavat pienimuotoisen sanastotyön. Tämä edellyttää opiskelijalta sitoutumista ryhmätyön tekemiseen.
TUPE2-3002
Tavoitteet Opiskelija - tietää tulkkauksen ammatillistumisen vaiheet - tuntee tulkkauksen keskeisimmät teoriat ja keskeisen terminologian - osaa määritellä tulkkauspalvelun lainsäädännöllisen perustan Keskeinen sisältö: Tulkkauksen historia - Tulkin työn ammatillistuminen - Tulkkauspalveluiden historia ja kehitys Tulkkauksen teoriaa - Tulkkauksen ja kääntämisen teorioita - Tulkkauksen ja kääntämisen terminologiaa - Näkökulmia tulkkausprosessiin - Muisti Tulkkauspalvelun lainsäädäntö - Laki vammaisten henkilöiden tulkkauspalvelusta - Muu tulkkauspalvelua ohjaava lainsäädäntö - Lainsäädännössä määritellyt oikeudet ja velvoitteet Opintojaksolle tarvitset tietokoneen/tabletin ja nettiyhteyden.
TUPU2-3002
Opintojaksovastaavana on Marjukka Nisula. Opintojaksolla opitaan ymmärtämään tulkkaus osana vuorovaikutusta ja tulkin vastuun siinä. Opiskelija osaa viestiä selkeästi ja rauhallisesti sekä tukea asiakkaan oma-aloitteisuutta ja kommunikointia käyttäen tilanteeseen sopivaa tauotusta ja puheenvuorojen rytmitystä Opiskelija osaa analysoida tulkkaustilanteita sekä arvioida omaa toimintaansa tulkkina – tilauksen vastaanottamisesta raportointiin Lisäksi opiskelija osaa antaa rakentavaa palautetta vertaisoppijoiden toiminnasta ja kykenee hyödyntämään saamaansa palautetta ammatillisessa kehittymisessään.
TUOH4-3002
HUOM! Opintojakson demoviikoille 40, 45 ja 48 on pakollinen osallistuminen.
TUPE2-3003
Tavoitteet Opiskelija - tietää tulkkauksen ammatillistumisen vaiheet - tuntee tulkkauksen keskeisimmät teoriat ja keskeisen terminologian - osaa määritellä tulkkauspalvelun lainsäädännöllisen perustan Keskeinen sisältö: Tulkkauksen historia - Tulkin työn ammatillistuminen - Tulkkauspalveluiden historia ja kehitys Tulkkauksen teoriaa - Tulkkauksen ja kääntämisen teorioita - Tulkkauksen ja kääntämisen terminologiaa - Näkökulmia tulkkausprosessiin - Muisti Tulkkauspalvelun lainsäädäntö - Laki vammaisten henkilöiden tulkkauspalvelusta - Muu tulkkauspalvelua ohjaava lainsäädäntö - Lainsäädännössä määritellyt oikeudet ja velvoitteet Opintojaksolle tarvitset tietokoneen/tabletin ja nettiyhteyden.
TUVK6-3007
Opintojaksovastaava: Outi Kuvaja Tällä kurssilla opit, kenelle, missä tilanteissa ja miksi kuvailu on tarpeellista. Opit tuottamaan monimuotoista kuvailua, joka huomioi asiakkaiden ja tilanteiden yksilöllisyyden ja moninaisuuden. Kurssilla opit kuvailemaan erilaisia kohteita, tilanteita ja ympäristöjä yksilön, toiminnan ja kontekstin näkökulmasta tarkoituksenmukaisella tavalla. Kurssi on hyödyllinen, jos haluat parantaa taitojasi edistää erilaisten tilanteiden saavutettavuutta ja lisätä turvallisuuden tunnetta kuvailun keinoin. Kurssi sopii monilla eri aloilla työskenteleville, kuten tulkeille, yhteisöpedagogeille, kulttuurituottajille, työelämän kehittäjille, opettajille, sairaanhoitajille, poliiseille, pelastajille, toimintaterapeuteille, henkilökohtaisille avustajille sekä palveluyksiköissä, kouluissa, päiväkodeissa ja sairaaloissa työskenteleville ammattilaisille. Opintojaksolla tarvitsee tietokoneen ja muistiinpanovälineet. Itsenäinen työskentely tapahtuu Humakin verkko-opiskeluympäristössä Hoodlessa. Hoodle pohjautuu Open LMS - moderniin Moodle-tekniikkaan. Lisätietoja: https://www.humak.fi/uutiset/opi-sanallistamaan-nakemasi-kuvailu-5-op-kevaalla-tarjonnassa/ https://www.youtube.com/watch?v=qe2npa4gtfk Ja opiskelijan antama palaute: "Opintojakso piti sisällään monta eri näkökulmaa kuvailuun. Tehtävät olivat mielenkiintoisia toteuttaa."