|
Valitut rajaukset: amkTm_s22_KUO Poista rajaukset
YHYL01-3075
Opintojaksovastaava Sirpa Lyytinen
TUPU2-3001
Opintojaksovastaavana on Marjukka Nisula. Opintojaksolla opitaan ymmärtämään tulkkaus osana vuorovaikutusta ja tulkin vastuun siinä. Opiskelija osaa viestiä selkeästi ja rauhallisesti sekä tukea asiakkaan oma-aloitteisuutta ja kommunikointia käyttäen tilanteeseen sopivaa tauotusta ja puheenvuorojen rytmitystä Opiskelija osaa analysoida tulkkaustilanteita sekä arvioida omaa toimintaansa tulkkina – tilauksen vastaanottamisesta raportointiin Lisäksi opiskelija osaa antaa rakentavaa palautetta vertaisoppijoiden toiminnasta ja kykenee hyödyntämään saamaansa palautetta ammatillisessa kehittymisessään.
TUOH4-3001
HUOM! Opintojakson demoviikoille 43 ja 46 on pakollinen osallistuminen.
TUKI1-3002
Ennakkovaatimuksena on englannin kielen perussanaston ja –kieliopin hallitseminen niin, että tehtävien itsenäinen suorittaminen on mahdollista. Opintojakson lähtötaso vastaa tavoitetasoa B2, esim. lukioenglanti. Opiskelijalla tulee olla käytössään asiaankuuluvat verkko-oppimisvälineet. Opintojaksolla opitaan koulutusalan työssä tarvittavia englannin kielen kirjallisia ja suullisia taitoja. Sisällöt ovat ammattialaan liittyviä teemoja. Opintojakso sopii kulttuurituottajiksi opiskeleville, kulttuurialalla työskenteleville sekä kaikille, jotka ovat kiinnostuneet parantamaan kohdekielen taitoaan.
KAOP1-3001
Tälle opintojaksolle saavat ilmoittautua kaikki ne tutkinto-opiskelijat, joiden opetussuunnitelmaan kyseinen opinto kuuluu. Tämä siis siitä huolimatta, onko oma saapumiserä listattu koodina tämän opinnon yhteyteen. Opintojakson opintovastaava on Minna Hautio. HUOM vanhan OPSin mukaan opiskeleva: Tämä opintojakso vastaa vanhan OPSin mukaista Kehittämistyön menetelmät -opintojaksoa!
KAOP1-3002
Tälle opintojaksolle saavat ilmoittautua kaikki ne tutkinto-opiskelijat, joiden opetussuunnitelmaan kyseinen opinto kuuluu. Tämä siis siitä huolimatta, onko oma saapumiserä listattu koodina tämän opinnon yhteyteen. Opintojakson opintovastaava on Minna Hautio. HUOM vanhan OPSin mukaan opiskeleva: Tämä opintojakso vastaa vanhan OPSin mukaista Kehittämistyön menetelmät -opintojaksoa!
KAOP2-3002
HUOM vanhan OPSin mukaan opiskeleva: Tämä opintojakso vastaa vanhan OPSin mukaista Tutkimuksellinen kehittämistoiminta -opintojaksoa!
KAOP2-3001
HUOM vanhan OPSin mukaan opiskeleva: Tämä opintojakso vastaa vanhan OPSin mukaista Tutkimuksellinen kehittämistoiminta -opintojaksoa!
KATU1-3013
Tälle opintojaksolle saavat ilmoittautua kaikki ne opiskelijat, joiden opetussuunnitelmaan kyseinen opinto kuuluu. Tämä siis siitä huolimatta, onko oma saapumiserä listattu koodina tämän opinnon yhteyteen. Opintojakson opintovastaava on Minna Hautio. Innovaatiotoiminta-opintojaksossa opitaan, mitä tulevaisuuden ennakointi tarkoittaa ja miten sitä tehdään. Lisäksi selviää, mitä innovaatio ja innovoiminen käytännössä tarkoittavat ja miten innovaatioita voi edistää työelämässä. Opintojakso antaa innovaatioprosessin läpiviemiseen tarvittavan perusosaamisen. Lisäksi opintojaksolla opitaan tulevaisuustiedon ja ennakoinnin perusteet. Opintojaksolle kannattaa tulla tutkimaan omaa innovaatiosuhdettaan ja kehittämään omaa innovatiiviisuuttaan. Siellä saa myös tärkeitä työelämätaitoja. Erityisiä lähtötasovaatimuksia ei ole. Opintojaksolle hyväksytään max. 200 opiskelijaa ilmoittautumisjärjestyksessä.
KATU4-3001
Opintojakson vastuulehtorina toimii Markus Suomi (markus.suomi@humak.fi).
TUVI1-3004
Kuurojen yhteisöt -opintojaksolla sukelletaan pintaa syvemmälle yhteen maamme kieli- ja kulttuurivähemmistöön - viittomakielisiin ja kuuroihin. Opiskelija tutustuu mm. kuurojen historiaan ja sen tärkeimpien käänteiden vaikutuksia nykypäivään, yhteisön moninaisuuteen ja viittomakielisten oikeuksiin Suomessa sekä muualla. Opintojakso perustuu Deaf Studies -tieteenalaan. Tieteenalan peruskäsitteet sekä sen perinteiset ja nykyiset suuntaukset tulevat myös tutuiksi. Opintojakso on tarkoitettu kaikille vähemmistöistä, historiasta, erilaisista kielistä ja kulttuurista kiinnostuneille. Opintojaksolle osallistuminen ei vaadi ennakko-osaamista viittomakielestä ja kuurojen yhteisöstä.
VAPTU2-3002
Opintojakso linkittyy opiskelijan kiinnostuksen ja harrastuneisuuden mukaisesti alan työelämään tai verkostoihin tai opiskelijan oman harrastuneisuuden mukaan syntyviin koulutusalaan kiinnittyviin mahdollisuuksiin. Opiskelija oppii opintojaksolla projektin hallintaa sekä pyrkii saavuttamaan itse asettamansa henkilökohtaiset tavoitteet. Opintojaksolle kannattaa tulla, kun opiskelija haluaa syventää projektiosaamistaan jollain henkilökohtaisesti tärkeäksi katsomallaan alueella. Opintojakso sopii kenelle tahansa tulkkikoulutuksessa olevalle - henkilölle, jolla on riittävät valmiudet omaan projektiinsa.
VV06P2-3005
Opintojakson tavoitteena on kehittää taitoa tunnistaa, milloin kommunikoinnin haasteet liittyvät asiakkaan ymmärryksen tasoon (esim. kehitysvammainen henkilö) ja milloin siihen, ettei ole toimivaa keinoa ilmaista ajatuksia (esim. afaattinen henkilö), ja milloin kyse on molemmista. Opintojaksolla harjoitellaan eri kommunikaatiomenetelmien käyttöä eri asiakasryhmien kanssa. Opintojakso sopii niille, jotka tarvitsevat käytännön harjoittelua eri kommunikaatiomenetelmissä Opintojakson suorittaminen vaatii opiskelijalta perustietoa eri kommunikaatiomenetelmistä. Opiskelija tarvitsee tietokoneen ja toimivan verkkoyhteyden.
TU12P2-3006
Opintojaksolla opitaan tuntemaan puhevammaisten henkilöiden tulkkauspalvelun lainsäädännön lähilakeineen sekä puhevammaisten tulkkauspalvelumahdollisuudet • hyödyntämään kommunikointia tukevaa tulkkaukseen ja multimodaaliseen vuorovaikutukseen liittyvää tutkimusta ammattitaitonsa kehittämiseksi • tietämään tulkin ja muiden kommunikointia mahdollistavien ammattiryhmien toimenkuvien eroja ja yhtäläisyyksiä ja osaa kuvata tulkin ammatti-identiteettiä • havainnoimaan ja kuvaamaan kommunikointia tukevan tulkkauksen toimintaympäristöjen olennaisia piirteitä • kuvaamaan ja analysoimaan tulkkauspalvelun asiakkaiden moninaisuutta multimodaalisen vuorovaikutuksen näkökulmasta • tunnistamaan asiakkaiden yksilöllisiä tulkkaustarpeita ja osaa soveltaa kommunikointia tukevaa tulkkausta ja sen menetelmiä erilaisiin toimintaympäristöihin • hallitsemaan keinoja kohdata kriisivaiheessa olevia ihmisiä • kertomaan tulkkauspalvelusta etujärjestöille ja asiakkaiden lähiympäristöille?sekä esittää asiantuntijapuheenvuoron toimenkuvastaan. Opintojaksolle kannattaa tulla, kun haluaa perehtyä, miten vuorovaikutustilanteessa toimitaan puhevammaisille henkilöille tulkkina Opintojakso sopii kaikille niille, jotka haluavat laajentaa tulkkauksen osaamista vuorovaikutustilanteissa, joissa osapuolena on puhevammainen henkilö? Opiskelijalla tulee olla perustason tiedot tulkkauksesta Opiskelija tarvitsee tietokoneen ja toimivan verkkoyheyden
VK03-3012
Opintojakso sopii kaikille, jotka ovat suorittaneet opintojaksot VK01 Johdatus viittomakieleen ja VK02 Aktiivinen viittomakielen oppija tai osaavat viittomakielen perusteita. Webinaareita ja itsenäistä opiskelua varten tarvitaan toimivaa nettiyhteyttä.
TSKI3-3002
Opintojaksovastaavat & PKS:n opiskelijoiden harjoittelun ohjaaja: Liisa Halkosaari Kuopion opiskelijoiden harjoittelun ohjaaja: Tanja Gavrilov Toteutuksen sisältö: Harjoittelu kehittää opiskelijan taitoa huoltaa työkieliään/menetelmiään. Harjoittelun sisältö vaihtelee sen mukaan, millainen painotus opiskelijan syventävissä opinnoissa on: tulkkaus, tulkkaus puhevammaisille, monimuotoinen tulkkaus eri asiakasryhmille vai kirjoitustulkkaus ja kielellinen saavutettavuus. Painotus vaikuttaa sekä harjoittelun sisältöön, ajankohtaan että toimintaympäristöihin. Opiskelija voi suorittaa harjoittelun esimerkiksi kansainvälisissä toimintaympäristöissä. Tällöin harjoittelun kohteena voivat olla mm. tulkkaus maahanmuuttajille tai eri asiantuntijoiden välisen vuorovaikutuksen tulkkaus sekä tulkin toiminta monikielisissä tilanteissa. Kansainvälinen toimintaympäristö voi löytyä kotimaasta tai ulkomailta. Harjoittelussa opiskelija oppii käyttämään erilaisissa tulkkaustoimeksiannoissa sopivaa kieltä, kommunikaatiotapaa ja tulkkausmenetelmiä ja hyödyntämään multimodaalisen viestinnän keinoja sekä valitsemaan tilanteisiin sopivan monikanavaisen vuorovaikutuksen keinoja. Harjoittelun kautta opiskelija oppii tilannetajua ja tilanteenlukutaitoa erilaisten asiakkaiden kanssa työskennellessään. Opiskelijan tietämys asiakkaiden erilaisista kommunikaatiotarpeista ja -keinoista syvenee. Harjoittelun lopussa opiskelija osaa toimia ammatillisesti ja luottamusta herättävästi ja toimia vuorovaikutustilanteissa tulkkina asiakkaan itsemääräämisoikeutta, osallisuutta ja toiminnallisuutta tukevalla tavalla. Oppimisympäristö: Harjoittelu Opintojaksolla tarvitsee tietokoneen ja muistiinpanovälineet. Itsenäinen työskentely tapahtuu Humakin verkko-opiskeluympäristössä Hoodlessa. Hoodle pohjautuu Open LMS – moderniin Moodle -tekniikkaan. Esitietovaatimukset Pohjatietona ammatillisten perusopintojen Kielellisen saavutettavuuden moduuli (15 op) tai vastaavat tiedot. Harjoittelu voidaan tehdä yhdistettynä opintojaksoon Kielellinen saavutettavuus: Projekti 5 op.
TSKS1-3001
Opintojaksovastaava: Outi Kuvaja Tässä opintojaksossa pysähdytään kuurosokeuteen liittyvän tiedon äärelle sekä sen äärelle, kuinka kuurosokeus ja kuulonäkövammaisuus vaikuttavat kommunikaatioon, tulkkaukseen ja tulkin työhön/tulkkina toimimiseen. Opintojakson aikana opiskelijat perehtyvät kuurosokeiden ryhmän moninaisuus (yksilöllisyys, yhteisöllisyys), kuurosokeuteen liittyviin kielellisiin ja kulttuurisiin piirteisiin ja rajoitteisiin, kuurosokeutumisen aiheuttamiin haasteisiin elämänkaaren eri vaiheissa, siirtymävaiheen (näkö, kuulo) haasteiden tunnistamiseen ja huomioimiseen sekä toiminnallisen näön ja kuulon merkitykseen yksilön toimintakyvyn ja kommunikaation sekä tulkkauksen näkökulmasta. Lisäksi opintojaksolla otetaan haltuun turvallista opastamista (1–2 op), sosiaalishaptista kommunikaatiota sekä sitä, miten eri menetelmiä ja apuvälineitä voi käyttää tulkkauksessa ja sen tukena (esim. puheen selventämisen keinoja). Tulkin ammatillisuus ja asiantuntijuus, sekä vallankäyttöön liittyvät kysymykset ovat myös opintojaksolla käsiteltäviä asioita. Opintojaksolla tarvitsee tietokoneen ja muistiinpanovälineet. Itsenäinen työskentely tapahtuu Humakin verkko-opiskeluympäristössä Hoodlessa. Hoodle pohjautuu Open LMS – moderniin Moodle -tekniikkaan.
TUVK6-3007
Opintojaksovastaava: Outi Kuvaja Tällä kurssilla opit, kenelle, missä tilanteissa ja miksi kuvailu on tarpeellista. Opit tuottamaan monimuotoista kuvailua, joka huomioi asiakkaiden ja tilanteiden yksilöllisyyden ja moninaisuuden. Kurssilla opit kuvailemaan erilaisia kohteita, tilanteita ja ympäristöjä yksilön, toiminnan ja kontekstin näkökulmasta tarkoituksenmukaisella tavalla. Kurssi on hyödyllinen, jos haluat parantaa taitojasi edistää erilaisten tilanteiden saavutettavuutta ja lisätä turvallisuuden tunnetta kuvailun keinoin. Kurssi sopii monilla eri aloilla työskenteleville, kuten tulkeille, yhteisöpedagogeille, kulttuurituottajille, työelämän kehittäjille, opettajille, sairaanhoitajille, poliiseille, pelastajille, toimintaterapeuteille, henkilökohtaisille avustajille sekä palveluyksiköissä, kouluissa, päiväkodeissa ja sairaaloissa työskenteleville ammattilaisille. Opintojaksolla tarvitsee tietokoneen ja muistiinpanovälineet. Itsenäinen työskentely tapahtuu Humakin verkko-opiskeluympäristössä Hoodlessa. Hoodle pohjautuu Open LMS - moderniin Moodle-tekniikkaan. Lisätietoja: https://www.humak.fi/uutiset/opi-sanallistamaan-nakemasi-kuvailu-5-op-kevaalla-tarjonnassa/ https://www.youtube.com/watch?v=qe2npa4gtfk Ja opiskelijan antama palaute: "Opintojakso piti sisällään monta eri näkökulmaa kuvailuun. Tehtävät olivat mielenkiintoisia toteuttaa."
TSKS3-3001
Opintojaksovastaavat: Outi Kuvaja Toteutuksen sisältö Harjoittelu kehittää opiskelijan taitoa ammattieettiseen ajatteluun, ongelmanratkaisuun sekä päätöksentekoon kuurosokean/kuulonäkövammaisen itsemääräämisoikeutta, kielellistä saavutettavuutta osallisuutta ja osallisuutta kunnioittaen. Harjoittelu kehittää opiskelijan valmistautumistaitoja. Harjoittelu antaa opiskelijalle ymmärrystä sekä taitoa kuurosokean kohtaamiseen ja vaihtoehtojen tunnistamiseen & tarjoamiseen. Asiakaslähtöinen työskentely ja yksilöllisten tarpeiden huomioiminen kuulunäkövammaisen/ kuurosokean toiminnallisuutta/omatoimisuutta tukien kehittyvät harjoittelussa. Harjoittelu antaa opiskelijalle valmiuksia työkielten/-menetelmien (viitottu puhe, tulkkaus rajoittuneeseen näkökenttään, taktiilitulkkaus, puhetta tukevat ja korvaavat menetelmät, kirjoitustulkkaus, puheen selventäminen, sosiaalishaptinen kommunikaatio, jne.) muokkaamiseen erilaisiin tilanteisiin sopivaksi sekä taitoa huoltaa työkieliä ja menetelmiä. Harjoittelun aika saa osaamista kuurosokeille asiakkaille tulkkauksesta (opastaminen, kuvailu ja kielellisen informaation välittäminen) eettisesti kestävällä tavalla. Harjoittelu kehittää taitoa toiminnallisen kuulon ja näön variaatioiden huomioinnissa erilaisissa toimintaympäristöissä. Harjoittelu valmistaa opiskelijaa tekemään moniammatillinen yhteistyö muiden kuurosokean/kuulonäkövammaisen asiakkaan elämään kuuluvien ihmisten, ammattilaisten ja asiantuntijoiden kanssa. Harjoittelussa on tutkiva työote ja harjoitteluun kuuluu oman osaamisen ja toiminnan reflektointi. Opintojaksoon sisältyy kuurosokeille asiakkaille tulkkauksen loppukoe. Oppimisympäristö: Harjoittelu Opintojaksolla tarvitsee tietokoneen ja muistiinpanovälineet. Itsenäinen työskentely tapahtuu Humakin verkko-opiskeluympäristössä Hoodlessa. Hoodle pohjautuu Open LMS – moderniin Moodle -tekniikkaan.