|
Valitut rajaukset: Poista rajaukset
VAPHU9-3012
Suositellaan erityisesti opiskelijalle, jolla opinnot ovat viivästyneet tai opiskelu itsenäisesti on haastavaa.
TUVO1B-3002
Oletko harjoitellut jo aavistuksen viittomakieltä ja haluaisit ehkä kerrata tai vahvistaa taitojasi? Tämä opintojakso on sinua varten. Opintojaksolla harjoitellaan viittomakielisen ilmaisun perusteita ja tutustutaan viittomakieliseen yhteisöön. Opintojakson painopiste on viittomakielisen vuorovaikutuksen periaatteiden ja omien taitojen opiskelussa. Saat myös eväitä itsenäisen opiskelun tueksi. Opintojakso sopii viittomakielen alkeista kiinnostuneille sekä arkielämässään ja työssään perusviittomia tarvitseville. Edellytyksenä tälle opintojaksolle osallistumiseen on Viittomakielen alkeet tai Tukiviittomien perusteet -opintojakson suorittaminen tai vastaavien taitojen hallinta (noin 100 arkipäivän viittoman osaaminen ja ymmärrys viittomakielisestä kommunikaatiosta). Opintoja varten tarvitset tietokoneen ja toimivan verkkoyhteyden. Opintojakson suorittaminen edellyttää oman viittomisen kuvaamista ja videoiden tallentamista verkko-oppimisympäristöön. --------------------------------- Opintojakso on osa TUVO1 Johdatus viittomakieleen opintojaksoa, ja siksi tälle eivät voi osallistua Humakin Tulkki (AMK) tutkinto-opiskelijat.
TSKS1-3001
Opintojaksovastaava: Outi Kuvaja Tässä opintojaksossa pysähdytään kuurosokeuteen liittyvän tiedon äärelle sekä sen äärelle, kuinka kuurosokeus ja kuulonäkövammaisuus vaikuttavat kommunikaatioon, tulkkaukseen ja tulkin työhön/tulkkina toimimiseen. Opintojakson aikana opiskelijat perehtyvät kuurosokeiden ryhmän moninaisuus (yksilöllisyys, yhteisöllisyys), kuurosokeuteen liittyviin kielellisiin ja kulttuurisiin piirteisiin ja rajoitteisiin, kuurosokeutumisen aiheuttamiin haasteisiin elämänkaaren eri vaiheissa, siirtymävaiheen (näkö, kuulo) haasteiden tunnistamiseen ja huomioimiseen sekä toiminnallisen näön ja kuulon merkitykseen yksilön toimintakyvyn ja kommunikaation sekä tulkkauksen näkökulmasta. Lisäksi opintojaksolla otetaan haltuun turvallista opastamista (1–2 op), sosiaalishaptista kommunikaatiota sekä sitä, miten eri menetelmiä ja apuvälineitä voi käyttää tulkkauksessa ja sen tukena (esim. puheen selventämisen keinoja). Tulkin ammatillisuus ja asiantuntijuus, sekä vallankäyttöön liittyvät kysymykset ovat myös opintojaksolla käsiteltäviä asioita. Opintojaksolla tarvitsee tietokoneen ja muistiinpanovälineet. Itsenäinen työskentely tapahtuu Humakin verkko-opiskeluympäristössä Hoodlessa. Hoodle pohjautuu Open LMS – moderniin Moodle -tekniikkaan.
TSKS3-3001
Opintojaksovastaavat: Outi Kuvaja Toteutuksen sisältö Harjoittelu kehittää opiskelijan taitoa ammattieettiseen ajatteluun, ongelmanratkaisuun sekä päätöksentekoon kuurosokean/kuulonäkövammaisen itsemääräämisoikeutta, kielellistä saavutettavuutta osallisuutta ja osallisuutta kunnioittaen. Harjoittelu kehittää opiskelijan valmistautumistaitoja. Harjoittelu antaa opiskelijalle ymmärrystä sekä taitoa kuurosokean kohtaamiseen ja vaihtoehtojen tunnistamiseen & tarjoamiseen. Asiakaslähtöinen työskentely ja yksilöllisten tarpeiden huomioiminen kuulunäkövammaisen/ kuurosokean toiminnallisuutta/omatoimisuutta tukien kehittyvät harjoittelussa. Harjoittelu antaa opiskelijalle valmiuksia työkielten/-menetelmien (viitottu puhe, tulkkaus rajoittuneeseen näkökenttään, taktiilitulkkaus, puhetta tukevat ja korvaavat menetelmät, kirjoitustulkkaus, puheen selventäminen, sosiaalishaptinen kommunikaatio, jne.) muokkaamiseen erilaisiin tilanteisiin sopivaksi sekä taitoa huoltaa työkieliä ja menetelmiä. Harjoittelun aika saa osaamista kuurosokeille asiakkaille tulkkauksesta (opastaminen, kuvailu ja kielellisen informaation välittäminen) eettisesti kestävällä tavalla. Harjoittelu kehittää taitoa toiminnallisen kuulon ja näön variaatioiden huomioinnissa erilaisissa toimintaympäristöissä. Harjoittelu valmistaa opiskelijaa tekemään moniammatillinen yhteistyö muiden kuurosokean/kuulonäkövammaisen asiakkaan elämään kuuluvien ihmisten, ammattilaisten ja asiantuntijoiden kanssa. Harjoittelussa on tutkiva työote ja harjoitteluun kuuluu oman osaamisen ja toiminnan reflektointi. Opintojaksoon sisältyy kuurosokeille asiakkaille tulkkauksen loppukoe. Oppimisympäristö: Harjoittelu Opintojaksolla tarvitsee tietokoneen ja muistiinpanovälineet. Itsenäinen työskentely tapahtuu Humakin verkko-opiskeluympäristössä Hoodlessa. Hoodle pohjautuu Open LMS – moderniin Moodle -tekniikkaan.
TSKS2-3001
Opintojaksovastaava: Outi Kuvaja Puhevammaisten tulkit ja kirjoitustulkit, joilla ei ole viittomakielen tulkin koulutusta, suorittavat tämä TSKS2 Tulkkaus rajoittuneeseen näkökenttään -opintojakson himan erilaisin tavoittein ja sisällöin kuin viittomakielentulkit. Seuraavana kuvaus opintojakson tavoitteista ja sisällöistä: Opintojaksolla perehdytään erilaisten kielten ja kommunikaatiomenetelmien käyttöön yksilön ja tilanteen näkökulmasta tarkoituksenmukaisella tavalla, esimerkiksi rajoittuneeseen näkökenttään tulkkauksen periaatteet ja taktiili viittominen. Tulkkauksen mahdollisuuksia pohditaan yksilöllisiä tarpeita huomioiden ja huomioiden asiakkaiden yksilölliset tarpeet vuorovaikutustilanteissa. Opitaan tunnistamaan ja tarjoamaan erilaisia tulkkaukseen liittyviä vaihtoehtoja asiakkaille Viittomakielen tulkit keskittyvät tulkkeen tuottamiseen taktiilisti ja rajoittuneeseen näkökenttään. Tulkkausta tuotetaan sekä viittomakielellä että viitotulla puheella. Lisäksi keskitytään viitottua puhetta käyttäviin asiakasryhmiin, tuottamaan selkeän ja sidosteisen tekstin viitotulla puheella sekä tuottamaan tulketta viitotusta puheesta ja viitotulle puheelle. Opintojakson päätteeksi viittomakielen tulkit tekevät viitotun puheen tulkkauksen loppukokeen. Puhevammaisten tulkit ja kirjoitustulkit puolestaan keskittyvät siihen, että harjaantuvat tuottamaan kommunikointia tukevaa tulkkausta/kirjoitustulkkausta rajoittuneeseen näkökenttään niin, kykenevät muokkaamaan kommunikaatiomateriaaleja, -välineitä ja menetelmiä/kirjoitustulkkausta kuurosokealle/kuulonäkövammaisella asiakkaalle sopivaksi. Tavoitteena on, että pystyy tuottamaan selkeän ja sidosteisen tulkkeen kuurosokealle asiakkaalle. Puhevammaisten tulkit ja kirjoitustulkit keskittyvät opiskelemaan ja harjoittelemaan taktiileja sormiaakkosia ja suuraakkosia, viittomakielen alkeita sekä viitotun puheen alkeita. Opintojaksolla tarvitsee tietokoneen ja muistiinpanovälineet. Itsenäinen työskentely tapahtuu Humakin verkko-opiskeluympäristössä Hoodlessa. Hoodle pohjautuu Open LMS – moderniin Moodle -tekniikkaan.
KUAVOE11-3002
Opi muotoilemaan kestäviä digitaalisia palveluja ja sisältöjä Kuluttajien ja yritysten siirtymä omistajuudesta kohti palveluiden monipuolista hyödyntämistä on merkittävä muutos, jota ajavat eteenpäin useat tekijät ja arvovalinnat. Tuotteet muuttuvat palveluiksi ja kertaostokset jatkuviksi tilauksiksi. Jakamistalous luo ratkaisuja tuotteiden ja palveluiden käyttöön ilman tarvetta omistajuudelle. Digitalisaatio toimii tässä keskeisenä mahdollistajana, tehden uusista palvelumalleista sekä teknisesti että taloudellisesti toteuttamiskelpoisia ja kestäviä. Tämä opintojakso johdattaa sinut jakamistalouden ja kestävien digitaalisten palveluiden muotoilun toimintatapoihin. Opintojakson aikana opit hallitsemaan miten tuotteista voidaan muotoilla palveluja ja kestäviä digisisältöjä. Ymmärrät mitä digitaalisen sisällön ja palvelun muotoilu käyttäjälähtöisesti vaatii erilaisille digitaalisille alustoille. Opit ymmärtämään, että digitalisaation avulla rakentuva muutos ei ole vain teknologiaa vaan kokonaan uusi tapa ajatella arvonluontia asiakkaille. Osaamistavoitteet Ymmärtää digitalisaation mahdollisuudet omistajuuden mallien muutoksessa ja sisältöjen kehittymisessä digitaaliseen muotoon Hallitsee digitaalisen kestävyyden suunnittelua ja tuotantoa Osaa muotoilla kestäviä digitaalisia sisältöjä ja palveluita, jotka tuottavat jatkuvaa arvoa Opintojakso on osa Humakin avoimen AMK:n tarjontaa. Jakso on myös osa Reload - Bisnesosaamista luoville vientialoille 1-17 op:n osaamiskokonaisuutta.
KUAVOE14-3002
Opintojakso on osa Humakin avoimen AMK:n tarjontaa. Jakso on myös osa Reload - Bisnesosaamista luoville vientialoille 1-17 op:n osaamiskokonaisuutta.