Rajaa hakua
Piilota rajaukset
NUAM2-3006
Opintojaksolla opit miten nuoruus elämänvaiheena vaikuttaa ihmisen elämään, millaisia kehitystehtäviä siihen liittyy ja miten aika ja paikka vaikuttavat nuoruuteen. Opintojakso avaa nuoruuden merkitystä ikäkautena ja mahdollisuuksia, jotka vaikuttavat nuoruuden valintoihin eripaikkaisena elämänvaiheena. Opintojakson tavoitteena on antaa työkaluja kasvatus- ja kehitysteorioiden ymmärtämiseen ja soveltamiseen nuorten parissa, nuoren yksilöllisen kehittymisen tukemiseen ja identiteetin vahvistamiseen nuorisotyössä.
Opintojakso soveltuu kaikille, jotka ovat kiinnostuneita nuoruuden kehitystehtävistä. Se on ensimmäisiä nuorisotyön syventäviä taitaja-tason opintoja yhteisöpedagogitutkinnossa.
Verkkototeutuksessa tarvitaan toimiva tietokone, verkkoyhteys, kamera ja mikrofoni webinaareihin osallistumista varten.
Opintojakson vastuulehtorina toimii Sirpa Ali-Melkkilä (sirpa.ali-melkkila@humak.fi)
NUAM1-3005
Opintojakso on osa nuorisotyön suuntautumisopintojen Ammattilaiseksi nuorisotyöhön (20 op) -opintokokonaisuutta. Opetussuunnitelmassa opintojakso on 2. vuoden opintoja ja sijoittuu Taitaja-tasolle. Tämä opintojakso on opintokokonaisuuden ja Nuorisotyön suuntautumisopintojen ensimmäinen opintojakso.
Nuorisotyön suuntautumisopintoja ja tätä opintojaksoa edeltää opetussuunnitelmassa Yhteisöpedagogi ammatillisena osaajana -opinnot, jossa opiskellaan Tutustuminen nuorisotyöhön 2 op -osuus. Näissä toiselle vuodelle ajoittuvissa opinnoissa lähdetään siten Oppija-tasolta eteenpäin. Tämän opintojakson alussa opiskelijan kannattaa tehdä Testaa pohjatietosi -osio, jotta muistuu mieleen tai avoimen amk:n opiskelijana pääsee lähtötasolle, jolta tämä opintojakso aloitetaan.
Opintojakson vastuulehtori: Sirpa Ali-Melkkilä (sirpa.ali-melkkila@humak.fi)
VAYP2-3005
Mitä pelaaminen merkitsee nuorelle? Miksi pelitoimintaa pitäisi järjestää nuorisotyössä? Mitä kaikkea pelikasvatus pitää sisällään? Tule laajentamaan ymmärrystäsi pelikasvatuksen mahdollisuuksista nuorisotyössä!
Pelikasvatus nuorisotyössä tarjoaa monipuolisen näkökulman pelikasvatukseen. Opintojaksolla käydään ensin läpi aihepiiriin liittyvät peruskäsitteet (mm. pelisivistys, pelitoiminta) ja sen jälkeen perehdytään mm. nuorten pelikulttuureihin, pelaavien nuorten hyvinvointiin sekä vihapuheeseen ja häirintään.
"Kiitos ihanasta kurssista! Pidin siitä, että saimme pohtia asioita itse ja sitten niitä reflektoitiin esimerkiksi webinaareissa. Kurssilla sai käyttää omaa luovuuttaan. Materiaalit olivat monipuoliset ja selkeät. Kurssin työmäärä oli mielestäni sopiva."
”Opintojakso oli hyvin suunniteltu, tehtäviä oli sopivasti ja ne oli hyvin jaksotettu luentojen väliin. Tehtävät myös tukivat hyvin luennoilla käytyjä asioita. Kurssin oppimateriaali oli mielenkiintoista ja kivasti oli käytetty videoita ja kirjoitettua materiaalia, jolloin monenlaiset oppijat pystyvät omaksumaan tiedon. Kiitos monipuolisesta, innostavasta ja mielenkiintoisesta kurssista!”
”Kurssiympäristössä oli hyödynnetty intuitiivisesti Moodlen ominaisuuksia, ja tämä teki kurssin sisältöjen ja tehtävien suoritusohjeiden löytämisen vaivattomaksi. Tykkäsin siitä, miten aiheet ja tehtävät oli jaettu selkeästi eri viikoille, se tuki kykyäni suorittaa kurssitehtävät ajallaan ja olla perillä siitä, mistä missäkin webinaarissa puhutaan ja mitä sisältöjä milloinkin tulee olla otettuna haltuun. Osioiden teksteissä oli myös reilusti linkkejä eri tiedonlähteisiin ja resursseihin sekä toimijoiden ja hankkeiden sivuille, tämä tarjosi mahdollisuuden perehtyä kurssin aiheisiin ja pelikasvatuksen kenttään syvällisemmin. Kokonaisuudessaan tämä oli innostava ja hauska opintojakso, kiitos!”
”Pidin erityisesti webinaareista. Kiva, että ne toteutettiin sillä tavalla, että ensin opiskeltiin itse ja sitten syvennettiin webinaarissa. Kurssimateriaalit oli hyviä ja erityisesti pidin kurssille tehdyistä videoista. Aikataulutus oli mielestäni hyvä ja kurssin onnistui hyvin suorittamaan myös työn ohessa.”
”Tehtäviin oli laitettu selkeät deadlinet ja se helpotti omaa etenemistä kun oli väli deadline.”
”Webinaarit ja niiden ohesssa käydyt chattikeskustelut, monipuolinen itseopiskelumateriaali”
”Tehtävät olivat monipuolisia ja mielekkäitä, eikä tarvinnut kirjoitella pitkiä esseitä.”
”Vierailevat puhujat kertoivat mielenkiintoisista aiheista. Yhdessä pelaaminen oli parasta! Lopputehtäväkin oli mielenkiintoinen ja kannusti pohtimaan asiaa syvällisesti.”
"Tämä oli yksiä parhaimpia etänä tapahtuvia kursseja koko koulussa"
KAVU2-3007
Opintojaksolla on käytössä tavoitepäivämäärät, joiden mukaan opintojakso on suositeltavaa suorittaa. Niiden tarkoituksena on tukea opiskelijaa opintojen suorittamisessa ja aikataulujen asettamisessa. Opintojakson kaikkia tehtäviä voi kuitenkin palauttaa vielä tavoitepäivämäärän jälkeen.
Opintojakson kaikki tehtävät tulee palauttaa viimeistään 15.12.2025.
Mikäli opintojaksoa ei aloita viimeistään 3.11., on suositeltavaa suorittaa opintojakso keväällä 2026.
Opintojakso ei ole S2-opintojakso.
Suomenkielisissä tutkinto-ohjelmissa suomen kielen ammatillisten viestintätaitojen omaksuminen edellyttää lähtötasoa B2.
KAVU2-3008
Opintojakso ei ole S2-opintojakso.
Suomenkielisissä tutkinto-ohjelmissa suomen kielen ammatillisten viestintätaitojen omaksuminen edellyttää vähintään lähtötasoa B2.
KATU1-3019
Tälle opintojaksolle saavat ilmoittautua kaikki ne opiskelijat, joiden opetussuunnitelmaan kyseinen opinto kuuluu. Tämä siis siitä huolimatta, onko oma saapumiserä listattu koodina tämän opinnon yhteyteen.
Opintojakson opintovastaava on Minna Hautio.
Innovaatiotoiminta-opintojaksossa opitaan, mitä tulevaisuuden ennakointi tarkoittaa ja miten sitä tehdään. Lisäksi selviää, mitä innovaatio ja innovoiminen käytännössä tarkoittavat ja miten innovaatioita voi edistää työelämässä. Opintojakso antaa innovaatioprosessin läpiviemiseen tarvittavan perusosaamisen. Lisäksi opintojaksolla opitaan tulevaisuustiedon ja ennakoinnin perusteet.
Opintojaksolle kannattaa tulla tutkimaan omaa innovaatiosuhdettaan ja kehittämään omaa innovatiiviisuuttaan. Siellä saa myös tärkeitä työelämätaitoja. Erityisiä lähtötasovaatimuksia ei ole.
Opintojaksolle hyväksytään max. 200 opiskelijaa ilmoittautumisjärjestyksessä.
KATU1-3021
Tälle opintojaksolle saavat ilmoittautua kaikki ne opiskelijat, joiden opetussuunnitelmaan kyseinen opinto kuuluu. Tämä siis siitä huolimatta, onko oma saapumiserä listattu koodina tämän opinnon yhteyteen.
Opintojakson opintovastaava on Minna Hautio.
Innovaatiotoiminta-opintojaksossa opitaan, mitä tulevaisuuden ennakointi tarkoittaa ja miten sitä tehdään. Lisäksi selviää, mitä innovaatio ja innovoiminen käytännössä tarkoittavat ja miten innovaatioita voi edistää työelämässä. Opintojakso antaa innovaatioprosessin läpiviemiseen tarvittavan perusosaamisen. Lisäksi opintojaksolla opitaan tulevaisuustiedon ja ennakoinnin perusteet.
Opintojaksolle kannattaa tulla tutkimaan omaa innovaatiosuhdettaan ja kehittämään omaa innovativiisuuttaan. Siellä saa myös tärkeitä työelämätaitoja. Erityisiä lähtötasovaatimuksia ei ole.
YPPE4-3015
Haluatko tietää lisää ihmisoikeuksista ja moninaisuuden edistämisestä? Haluatko oppia arvioimaan ammatillista suhdettasi moninaisuuteen ja moniarvoisuuteen? Jos vastasit kyllä, niin tämä opintojakso on juuri sinua varten.
Tämä opintojakso tarjoaa sinulle arvokkaita taitoja ja näkökulmia, jotka auttavat sinua tunnistamaan ja arvioimaan yhteiskunnan ja yhteisöjen moninaisuutta ja moniarvoisuutta. Opit myös näkemään, miten voit omalla ammatillisella panoksellasi edistää tasa-arvoa, ihmisoikeuksia, yhdenvertaisuutta ja kotoutumista käytännön työssäsi.
Opintojakson sisältö tarjoaa katsauksen kansainvälisiin ihmisoikeussopimuksiin, kansallisiin lakeihin ja säädöksiin, jotka koskevat tasa-arvoa, yhdenvertaisuutta ja esteettömyyttä. Lisäksi opit käytännön taitoja, kuten tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnittelua, jotka ovat välttämättömiä nykyaikaisessa työelämässä ja yhteiskunnassa.
Ota askel kohti monimuotoisempaa ja inklusiivisempaa tulevaisuutta – ilmoittaudu mukaan tälle opintojaksolle ja aloita matkasi kohti yhdenvertaisempaa huomista!
YPTY1-3012
Opintojakson Hoodle-alusta on yhteinen monimuoto- ja verkkotutkinnon toteutustavoille.
YPPE2-3016
Oletko kiinnostunut oppimaan lisää ohjaamisesta ja ryhmistä? Entä mistä on kyse, kun puhutaan toiminnallisista menetelmistä? Miten rakennetaan tavoitteellinen toiminnallinen ohjaustuokio? Ja millaisia turvallisuusnäkökohtia on tarve huomioida?
Ohjaaminen ja toiminnalliset menetelmät -opintojaksolla perehdytään ryhmäteorioihin ja ohjaamisen perusasioihin, ja opetellaan rakentamaan hyvä toiminnallinen ohjauskokonaisuus turvallisuusasiat huomioiden. Jaksolla opiskelija pääsee suunnittelemaan ja toteuttamaan toiminnallista ohjausta ja harjoittelemaan ohjaajan roolia. Jakson aikana pohditaan ja reflektoidaan omaa ohjaajuutta ja sen kehittymistä. Opintojakso tarjoaa mahdollisuuden kokemukselliseen oppimiseen, yhteisöllisyyden kokemukseen ja yhdessä oppimiseen pienryhmittäin. Toisaalta opintojakson voi suorittaa myös itsenäisemmin oman aikataulun mukaan opintojakson keston puitteissa.
Opintojakso kuuluu yhteisöpedagogitutkinnon ammatillisten perusopintojen Yhteisöllinen ja pedagoginen osaaminen 20 op -opintojaksokokonaisuuteen.
Verkkototeutuksessa tarvitaan toimiva tietokone, verkkoyhteys, kamera ja mikrofoni webinaareihin osallistumista varten.
YPPE3-3009
Opintojaksolla perehdytään toimijuuden ja osallisuuden edistämisen peruskäsitteisiin sekä niiden soveltamiseen käytännössä. Opintojakson suoritettuaan opiskelijalla on ymmärrys siitä kuinka erilaiset toimintaympäristöt, yhteisöt, kulttuurit ja yhteiskunnalliset rakenteet ovat yhteydessä toimijuuden vahvistamiseen sekä yksilö-että yhteisötasolla. Ymmärrys osallisuuden yhteiskunnallisesta merkityksestä ja vaikuttamisen kanavien ja keinojen tunteminen ovat yhteiskunnallisesti aktiivisen tiedostavan kansalaisen perustaitoja.
YPPE4-3009
Haluatko tietää lisää ihmisoikeuksista ja moninaisuuden edistämisestä? Haluatko oppia arvioimaan ammatillista suhdettasi moninaisuuteen ja moniarvoisuuteen? Jos vastasit kyllä, niin tämä opintojakso on juuri sinua varten.
Tämä opintojakso tarjoaa sinulle arvokkaita taitoja ja näkökulmia, jotka auttavat sinua tunnistamaan ja arvioimaan yhteiskunnan ja yhteisöjen moninaisuutta ja moniarvoisuutta. Opit myös näkemään, miten voit omalla ammatillisella panoksellasi edistää tasa-arvoa, ihmisoikeuksia, yhdenvertaisuutta ja kotoutumista käytännön työssäsi.
Opintojakson sisältö tarjoaa katsauksen kansainvälisiin ihmisoikeussopimuksiin, kansallisiin lakeihin ja säädöksiin, jotka koskevat tasa-arvoa, yhdenvertaisuutta ja esteettömyyttä. Lisäksi opit käytännön taitoja, kuten tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnittelua, jotka ovat välttämättömiä nykyaikaisessa työelämässä ja yhteiskunnassa.
Ota askel kohti monimuotoisempaa ja inklusiivisempaa tulevaisuutta – ilmoittaudu mukaan tälle opintojaksolle ja aloita matkasi kohti yhdenvertaisempaa huomista!
YPPE1-3010
Opintojaksovastaava on Eeva Mäntylä
Opintojakson tehtävien viimeiset palautuspäivät voivat olla ennen opintojakson päättymispäivää. Tehtävien palautuspäivät ilmoitetaan Hoodlessa.
Humakin tutkinto-opiskelijat: Opiskelijan suositellaan suorittavan YPPE2 Ohjaaminen ja toiminnalliset menetelmät ennen tätä opintojaksoa, sillä tällä opintojaksolla syvennytään yhteisöllisen pedagogiikan taustateorioihin ja tavoitteena on oppia ja saada kokemusta niiden soveltamisesta osana ohjaustyötä. Tällä opintojaksolla emme lähde ohjaustyön ja ohjauksen suunnittelun perusteista liikkeelle.
Opiskelijan edellytetään tutustuvan opintojakson verkkoalustaan ja mahdollisiin ennakkotehtäviin ennen ensimmäistä lähiopetuspäivää. Opintojakson tehtävien viimeiset palautuspäivät voivat olla ennen opintojakson päättymispäivää. Tehtävien palautuspäivät ilmoitetaan Hoodlessa. Opintojakso korvaa aiemman opetussuunnitelman (2018-2023) Osallistan pedagogiikan opintojakson.