Rajaa hakua
Piilota rajaukset
YPTY1-3006
Tällä opintojaksolla opiskelija perehtyy yhteisöpedagogin työtehtäviin, työkenttiin, urapolkuihin ja ydinosaamisalueisiin. Opiskelija saa perustiedot yhteisöpedagogin arvopohjasta ja tietoperustasta. Opiskelija ymmärtää yhteisöpedagogin työn merkityksen osana yhteiskuntaa. Opiskelija tutustuu työyhteisöjen kehittämiseen, nuorisotyöhön, järjestötyöhön ja seikkailukasvatukseen yhteisöpedagogin työkenttinä. Opintokokonaisuus luo pohjaa yhteisöpedagogin työotteelle ja ammatilliselle toimijuudelle.
YPPE1-3005
Opintojaksovastaava on Eeva Mäntylä
Opintojakson tehtävien viimeiset palautuspäivät voivat olla ennen opintojakson päättymispäivää. Tehtävien palautuspäivät ilmoitetaan Hoodlessa.
Humakin tutkinto-opiskelijat: Opiskelijan suositellaan suorittavan YPPE2 Ohjaaminen ja toiminnalliset menetelmät ennen tätä opintojaksoa, sillä tällä opintojaksolla syvennytään yhteisöllisen pedagogiikan taustateorioihin ja tavoitteena on oppia ja saada kokemusta niiden soveltamisesta osana ohjaustyötä. Tällä opintojaksolla emme lähde ohjaustyön ja ohjauksen suunnittelun perusteista liikkeelle.
Opiskelijan edellytetään tutustuvan opintojakson verkkoalustaan ja mahdollisiin ennakkotehtäviin ennen ensimmäistä lähiopetuspäivää. Opintojakson tehtävien viimeiset palautuspäivät voivat olla ennen opintojakson päättymispäivää. Tehtävien palautuspäivät ilmoitetaan Hoodlessa. Opintojakso korvaa aiemman opetussuunnitelman (2018-2023) Osallistan pedagogiikan opintojakson.
YPPE4-3006
Haluatko tietää lisää ihmisoikeuksista ja moninaisuuden edistämisestä? Haluatko oppia arvioimaan ammatillista suhdettasi moninaisuuteen ja moniarvoisuuteen? Jos vastasit kyllä, niin tämä opintojakso on juuri sinua varten.
Tämä opintojakso tarjoaa sinulle arvokkaita taitoja ja näkökulmia, jotka auttavat sinua tunnistamaan ja arvioimaan yhteiskunnan ja yhteisöjen moninaisuutta ja moniarvoisuutta. Opit myös näkemään, miten voit omalla ammatillisella panoksellasi edistää tasa-arvoa, ihmisoikeuksia, yhdenvertaisuutta ja kotoutumista käytännön työssäsi.
Opintojakson sisältö tarjoaa katsauksen kansainvälisiin ihmisoikeussopimuksiin, kansallisiin lakeihin ja säädöksiin, jotka koskevat tasa-arvoa, yhdenvertaisuutta ja esteettömyyttä. Lisäksi opit käytännön taitoja, kuten tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnittelua, jotka ovat välttämättömiä nykyaikaisessa työelämässä ja yhteiskunnassa.
Ota askel kohti monimuotoisempaa ja inklusiivisempaa tulevaisuutta – ilmoittaudu mukaan tälle opintojaksolle ja aloita matkasi kohti yhdenvertaisempaa huomista!
YPPE3-3006
Opintojaksolla perehdytään toimijuuden ja osallisuuden edistämisen peruskäsitteisiin sekä niiden soveltamiseen käytännössä. Opintojakson suoritettuaan opiskelijalla on ymmärrys siitä kuinka erilaiset toimintaympäristöt, yhteisöt, kulttuurit ja yhteiskunnalliset rakenteet ovat yhteydessä toimijuuden vahvistamiseen sekä yksilö-että yhteisötasolla. Ymmärrys osallisuuden yhteiskunnallisesta merkityksestä ja vaikuttamisen kanavien ja keinojen tunteminen ovat yhteiskunnallisesti aktiivisen tiedostavan kansalaisen perustaitoja.
KATO1-3004
Opintojakso kuuluu oppija-vaiheen opintoihin.
Tällä opintojaksolla luodaan pohja Humakissa suoritettaviin opintoihin. Opiskelija tutustuu Humakissa toteutettavaan pedagogiikkaan. Opintojakso antaa taitoja erilaisten digitaalisten ohjelmien käyttöön. Lisäksi opiskelija pohtii opiskelun vaatimaa resursointia.
KAKE1-3004
Oletko jo perehtynyt ekologiseen kestävyyteen ja monimuotisuuteen? Tällä opintojaksolla pääset laajentamaan osaamista sosiaaliseen ja kulttuuriseen kestävyyteen sekä saavutettavuuteen. Opintojakson jälkeen tunnistat kestävän kehityksen periaatteet ja tietopohjan ja osaat määritellä erityisesti sosiaalisia ja kulttuurisia kestävyyshaasteita. Lisäksi opit tunnistamaan saavutettavan ja vastuullisen toiminnan periaatteet.
Monipuolisten tehtävien avulla voit arvioida olemassa olevaa ekososiaalista osaamistasi ja pääset pohtimaan omaa arkeasi kestävän kehityksen näkökulmista. Samalla hankit tulevaisuuden työelämän keskeisiä taitoja vahvistamalla kestävän kehityksen osaamistasi.
Verkossa omaan tahtiin suoritettava opintojakso vaatii opiskelijalta pääsyä internetiin, tietokoneen ja opiskeluun tarkoitettujen ohjelmien (hoodle, zoom/teams) käyttöä. Opintojakso sopii kaikille kestävästä kehittämisestä kiinnostuneille.
KATU4-3003
Opintojakson vastuulehtorina toimii Markus Suomi (markus.suomi@humak.fi).
KAKE2-3003
Haluatko syventyä kestävän kehityksen käytäntöihin? Tämä opintojakson jälkeen opiskelija
osaa soveltaa omaan alaansa liittyvää tietoa kestävien ratkaisujen ja toimintamallien etsimiseen, käyttöönottamiseen ja vakiinnuttamiseen. Hän osaa myös analysoida ja luoda kestäviä toimintaratkaisuja omalle alalleen.
Opintojaksolla käsitellään arvoja ja eettisyyttä asiantuntijatyössä sekä kestävän kehityksen edistämistä käytännön toimin. Opintojaksolla kehittyvät kompetenssit ovat: Eettisyys, kestävä kehitys, kansainvälisyys ja monikulttuurisuus.
Kestävän maailman rakentajat opintojaksolla tarvitset tietokoneen, toimivan verkkoyhteyden sekä mikrofonin ja kameran..
KATU1-3013
Tälle opintojaksolle saavat ilmoittautua kaikki ne opiskelijat, joiden opetussuunnitelmaan kyseinen opinto kuuluu. Tämä siis siitä huolimatta, onko oma saapumiserä listattu koodina tämän opinnon yhteyteen.
Opintojakson opintovastaava on Minna Hautio.
Innovaatiotoiminta-opintojaksossa opitaan, mitä tulevaisuuden ennakointi tarkoittaa ja miten sitä tehdään. Lisäksi selviää, mitä innovaatio ja innovoiminen käytännössä tarkoittavat ja miten innovaatioita voi edistää työelämässä. Opintojakso antaa innovaatioprosessin läpiviemiseen tarvittavan perusosaamisen. Lisäksi opintojaksolla opitaan tulevaisuustiedon ja ennakoinnin perusteet.
Opintojaksolle kannattaa tulla tutkimaan omaa innovaatiosuhdettaan ja kehittämään omaa innovatiiviisuuttaan. Siellä saa myös tärkeitä työelämätaitoja. Erityisiä lähtötasovaatimuksia ei ole.
Opintojaksolle hyväksytään max. 200 opiskelijaa ilmoittautumisjärjestyksessä.
KATU2-3004
Opintojakso on suoritettavissa ajalla 5.8.2024-31.7.2025.
TYTY1-3007
Ovatko työelämän pelisäännöt, työehtosopimukset ja työlait kiinnostuksesi kohde? Tällä opintojaksolla pääset systemaattisesti perehtymään työelämän toimijoita säätelevään keskeiseen työlainsäädäntöön ja valitsemiisi työehtosopimuksiin. Opintojaksolla opit tuntemaan työelämää sääteleviä lakeja ja sopimuksia. Tutustut työelämäosapuolten rooleihin, vastuisiin ja velvollisuuksiin sekä saat ymmärrystä kollektiivisen sopimustoiminnan merkityksestä. Opintojakso on itsenäisesti suoritettavaa, verkossa tapahtuvaa oppimista: Etenet opintojaksolla omaan tahtiisi tehtäviä tehden. Tarvitset opintojaksolla toimivan verkkoyhteyden ja tietokoneen.
TYTY2-3004
Onko työturvallisuus sinulle läheinen asia? Tällä opintojaksolla pääset perehtymään työsuojeluun ja työturvallisuuteen liittyvään lainsäädäntöön ja opit tuntemaan työsuojeluviranomaisten tehtävät ja ymmärtämään viranomaistoiminnan merkityksen. Tutustut myös oman työpaikkasi työsuojelutoimintaan. Opintojakson painopiste on psykososiaalisessa työsuojelussa.
Etenet opintojaksolla omaan tahtiisi tehtäviä tehden. Tehtävät ovat suoraan hyödynnettävissä oman työpaikkasi työsuojelun ja työturvallisuuden kohentamisessa.
Tarvitset opintojaksolla toimivan verkkoyhteyden ja tietokoneen.
NUAM1-3003
Opintojakso on osa nuorisotyön suuntautumisopintojen Ammattilaiseksi nuorisotyöhön (20 op) -opintokokonaisuutta. Opetussuunnitelmassa opintojakso on 2. vuoden opintoja ja sijoittuu Taitaja-tasolle. Tämä opintojakso on opintokokonaisuuden ja Nuorisotyön suuntautumisopintojen ensimmäinen opintojakso.
Nuorisotyön suuntautumisopintoja ja tätä opintojaksoa edeltää opetussuunnitelmassa Yhteisöpedagogi ammatillisena osaajana -opinnot, jossa opiskellaan Tutustuminen nuorisotyöhön 2 op -osuus. Näissä toiselle vuodelle ajoittuvissa opinnoissa lähdetään siten Oppija-tasolta eteenpäin. Tämän opintojakson alussa opiskelijan kannattaa tehdä Testaa pohjatietosi -osio, jotta muistuu mieleen tai avoimen amk:n opiskelijana pääsee lähtötasolle, jolta tämä opintojakso aloitetaan.
NUAM2-3003
Opintojaksolla opit miten nuoruus elämänvaiheena vaikuttaa ihmisen elämään, millaisia kehitystehtäviä siihen liittyy ja miten aika ja paikka vaikuttaa nuoruuteen. Opintojakso avaa nuoruuden merkitystä ikäkautena ja mahdollisuuksia, jotka vaikuttavat nuoruuden valintoihin eripaikkaisena elämänvaiheena.
Opintojakso soveltuu kaikille, jotka ovat kiinnostuneita nuoruuden kehitystehtävistä ja se on ensimmäisiä nuorisotyön syventäviä taitaja-tason opintoja yhteisöpedagogitutkinnossa.
JAMU2-3002
Opintojaksovastaava on lehtori Anna Pikala
Opintojaksoa suositellaan suoritettavaksi järjestötyön ensimmäisiksi opinnoiksi. Opintojaksolla opit tärkeät perustiedot ja -taidot ammatillisesta järjestötyöstä. Opit tunnistamaan kansalaistoiminnan, vapaaehtoistoiminnan ja yhteisöllisen toiminnan roolin ja piirteet sekä myös niiden merkityksen ja motiivit ja uudet mahdollisuudet ammatillisessa järjestötyössä. Opit myös löytämään tietoa järjestöistä monimuotoisina yhteisöinä sekä lähdemateriaalista että haastattelemalla järjestö-, yhdistys- tai kansalaistoimintatoimijaa. Opintojakso tarjoaa tietoa, työkaluja ja taitoja, jotta osaat sekä opintojaksolla että tulevaisuudessa tunnistaa ja ratkaista yhteisöllisiä kansalaistoimintaan ja vapaaehtoistoimintaan liittyviä kehitystarpeita. Opintojaksolla vahvistat järjestötyöosaamistasi ja kehität tietojasi kansalaistoiminnasta ja vapaaehtoistoiminnasta, jotta voit entistä paremmin osallistua toimialan ajankohtaiseen keskusteluun nyt ja tulevaisuudessa.
Lähtötasovaatimukset / aiemmin suoritetut opintojaksot:
Tutkinto-opiskelijoilla Ammatilliset perusopinnot, josta erityisesti opintojakso Yhteisöpedagogin ammatillinen osaaminen 10 op
Avoimen opiskelijoilla ei lähtötasovaatimuksia.
Lukuvuonna 24–25 opintojakso toteutetaan kaksi kertaa verkko-opetuksena syksyllä 2024 ja keväällä 2025.
VAYP2-3002
Mitä pelaaminen merkitsee nuorelle? Miksi pelitoimintaa pitäisi järjestää nuorisotyössä? Mitä kaikkea pelikasvatus pitää sisällään? Tule laajentamaan ymmärrystäsi pelikasvatuksen mahdollisuuksista nuorisotyössä!
Pelikasvatus nuorisotyössä tarjoaa monipuolisen näkökulman pelikasvatukseen. Opintojaksolla käydään ensin läpi aihepiiriin liittyvät peruskäsitteet (mm. pelisivistys, pelitoiminta) ja sen jälkeen perehdytään mm. nuorten pelikulttuureihin, pelaavien nuorten hyvinvointiin sekä vihapuheeseen ja häirintään.
"Kiitos ihanasta kurssista! Pidin siitä, että saimme pohtia asioita itse ja sitten niitä reflektoitiin esimerkiksi webinaareissa. Kurssilla sai käyttää omaa luovuuttaan. Materiaalit olivat monipuoliset ja selkeät. Kurssin työmäärä oli mielestäni sopiva."
”Opintojakso oli hyvin suunniteltu, tehtäviä oli sopivasti ja ne oli hyvin jaksotettu luentojen väliin. Tehtävät myös tukivat hyvin luennoilla käytyjä asioita. Kurssin oppimateriaali oli mielenkiintoista ja kivasti oli käytetty videoita ja kirjoitettua materiaalia, jolloin monenlaiset oppijat pystyvät omaksumaan tiedon. Kiitos monipuolisesta, innostavasta ja mielenkiintoisesta kurssista!”
”Kurssiympäristössä oli hyödynnetty intuitiivisesti Moodlen ominaisuuksia, ja tämä teki kurssin sisältöjen ja tehtävien suoritusohjeiden löytämisen vaivattomaksi. Tykkäsin siitä, miten aiheet ja tehtävät oli jaettu selkeästi eri viikoille, se tuki kykyäni suorittaa kurssitehtävät ajallaan ja olla perillä siitä, mistä missäkin webinaarissa puhutaan ja mitä sisältöjä milloinkin tulee olla otettuna haltuun. Osioiden teksteissä oli myös reilusti linkkejä eri tiedonlähteisiin ja resursseihin sekä toimijoiden ja hankkeiden sivuille, tämä tarjosi mahdollisuuden perehtyä kurssin aiheisiin ja pelikasvatuksen kenttään syvällisemmin. Kokonaisuudessaan tämä oli innostava ja hauska opintojakso, kiitos!”
”Pidin erityisesti webinaareista. Kiva, että ne toteutettiin sillä tavalla, että ensin opiskeltiin itse ja sitten syvennettiin webinaarissa. Kurssimateriaalit oli hyviä ja erityisesti pidin kurssille tehdyistä videoista. Aikataulutus oli mielestäni hyvä ja kurssin onnistui hyvin suorittamaan myös työn ohessa.”
”Tehtäviin oli laitettu selkeät deadlinet ja se helpotti omaa etenemistä kun oli väli deadline.”
”Webinaarit ja niiden ohesssa käydyt chattikeskustelut, monipuolinen itseopiskelumateriaali”
”Tehtävät olivat monipuolisia ja mielekkäitä, eikä tarvinnut kirjoitella pitkiä esseitä.”
”Vierailevat puhujat kertoivat mielenkiintoisista aiheista. Yhdessä pelaaminen oli parasta! Lopputehtäväkin oli mielenkiintoinen ja kannusti pohtimaan asiaa syvällisesti.”
"Tämä oli yksiä parhaimpia etänä tapahtuvia kursseja koko koulussa"
JAMU1-3005
Opintojaksolla keskitytään järjestön talouteen ja hallintoon järjestötoiminnan kokonaisuuden näkökulmasta. Tavoitteena on antaa opiskelijoille vahva perusta järjestöjen toiminnan ymmärtämiseen ja kehittämiseen.
Opintojakso tarkastelee järjestötoimintaa yhdistystasoisten ja yhteiskunnallisten tehtävien kautta. Opintojakso käsittelee yhdistyslainsäädäntöä järjestötoimintaa ohjaavana tekijänä.
Opintojakso antaa valmiuksia järjestötoiminnan sekä järjestötalouden suunnitteluun, toteutukseen sekä näiden suhteiden vaikutusten arviointiin. Erityisesti pureudumme järjestötalouden suunnitteluun; tutustutaan taloudenhallinnon avainlukuihin ja niiden tulkintaan sekä suunnitelmalliseen taloudenhoitoon järjestössä.
Opintojaksolla tutustutaan järjestöjen palvelutuotantoon ja sen erityispiirteisiin. Käsittelemme järjestölähtöisten palvelumuotoilun piirteitä ja miten muotoiluajattelua järjestöissä voidaan soveltaa. Myös hanketoiminnalla on järjestöjen kehittämisessä merkittävä rooli ja tutustumme järjestölähtöisten hankkeiden suunnitteluun ja toteutukseen.
Tämä opintojakso kuuluu kokonaisuuteen; Järjestöt muutoksessa (20 op) ja on taitaja- tasoinen, järjestötyön suuntautumisopinto. Järjestöt muutoksessa - suuntautumisopintoja ovat Järjestöt yhteisöinä 5 op sekä Ammatillinen työ järjestöissä 10 op (Harjoittelu).
Lähtötasovaatimukset / aiemmin suoritetut opintojaksot:
Tutkinto-opiskelijoilla lähtötasovaatimuksena on Ammatilliset perusopinnot, josta erityisesti opintojakso Yhteisöpedagogin ammatillinen osaaminen 10 op
Avoimen opiskelijoilla ei ole lähtötasovaatimuksia
Lukuvuonna 24–25 opintojakso toteutetaan kampuksilla kerran, syksyllä 2025. Ja verkko-opetuksena kaksi kertaa; keväällä 2025 ja syksyllä 2025.
NUAM1-3004
Nuorisotyön suuntautumisopintoja ja tätä opintojaksoa edeltää opetussuunnitelmassa Yhteisöpedagogi ammatillisena osaajana - opinnot, jossa opiskellaan Tutustuminen nuorisotyöhön 2 op -osuus. Näissä toiselle vuodelle ajoittuvissa opinnoissa lähdetään siten Oppija-tasolta eteenpäin. Tämän opintojakson alussa opiskelijan kannattaa tehdä Testaa pohjatietosi -osio, jotta muistuu edeltävät asiat mieleen tai avoimen amk:n opiskelijana pääsee lähtötasolle, jolta tämä opintojakso aloitetaan.
Opintojakson vastaavana lehtorina toimii Sirpa Ali-Melkkilä (sirpa.ali-melkkila@humak.fi)