|
Valitut rajaukset: AVOT_V_S25_PKS Poista rajaukset
KATO2B-3003
Urasuunnittelu 2 op opintojakso kuuluu AMK-tutkintojen kaikkien koulutusten yhteisiin opintoihin. Opintojakson voi suorittaa vain oman hakukohteen (saapumisryhmän) mukaisesti. Opintojaksolla ei ole vaihtoehtoisia suoritustapoja. Opintojakso on polku-opiskelijoille tarkoitettu osa Urasuunnittelu 5 op. Mikäli opiskelija jatkaa tutkinto-opiskelijana, tämä opintojakso katsotaan osaksi tutkinto-opintojen Urasuunnittelu-opintojaksoa. Opintojakson eteneminen Opintojakso on on rakennettu opintojesi etenemisen tahtiin. Opintojakso aloitetaan Oppija -välilehdeltä. Tällöin käynnistyy opintojesi valmennus. Voit palata tämän osuuden teemoihin milloin vain opintojesi edetessä. Taitaja -välilehti sijoittuu opintojesi keskimmäiseen vaiheeseen. Tällöin jo yksilöllinen opintopolkusi on alkanut rakentua. Kaikki opintojakson vaiheet sisältävät opintojakson tavoitteisiin suuntaavia itsenäisiä tehtäviä. Opintojen loppuvaiheessa etenet Kehittäjä -välilehdelle, jonka tehtävät haastavat edelleen pohtimaan urapolkuasi. Tämän osion lopuksi osallistut päättökeskusteluun, jonka myötä opintojakso arvioidaan suoritetuksi.
TUSA1-3003
Opintojaksolla perehdytään eri tavoin kielen moninaisuuteen ja erilaisiin kielikäsityksiin sekä kielen, kulttuurin ja identiteettien väliseen suhteeseen. Opintojaksolla tarkastellaan myös omaa suhdetta kieliin, vähemmistökieliä sekä perehdytään viitotun ja puhutun kielen piirteisiin. Monikielisyys sekä kielelliset resurssit ovat tärkeä osa opintojakson sisältöjä. Opintojakso sopii kaikille kielistä kiinnostuneille. Opintojakso antaa hyvät perusvalmiudet kieliopintojen jatkamiseen. Opintojaksolle osallistuminen ei edellytä aiempia opintoja.
TUVO1-3007
Opintojaksolla opitaan kommunikoimaan suomalaisella viittomakielellä alkeistasolla. Opitaan keskustelemaan omasta arjesta, opinnoista, perheestä, lähiympäristöstä. Aloitamme ihan alkeista, vaatimuksena ei ole aiempaa kieliosaamista, mutta kuitenkin hyvät vuorovaikutustaidot ja vuorovaikutuksen moninaisuuden ymmärtäminen. Opintojaksolla tavoitellaan varsin nopeaa kielitaidon kehittymistä, johon opiskelijan tulee sitoutua. Opiskelija tarvitsee tietokoneen, verkkoyhteyden ja päivitetyn selaimen, sekä mahdollisuuden tallentaa viittomista videolle.
TUSA2-3003
Opintojaksolla syvennetään ymmärrystä kielestä teknologian näkökulmasta. Opintojaksolla tehdään ryhmässä dokumentti, jonka tekeminen vaatii sitoutumista. Tässä tehtävässä opiskelija kokeilee ja harjoittelee käytännössä esimerkiksi tekstitystyökalujen käyttämistä ja editointia itsenäisesti ja ryhmässä. Opintojakso antaa valmiuksia myös teknologisten välineiden käyttämiseen opintojen aikana.
TUHA1-3003
Opintojakson tavoitteet ja sisällöt ovat: Opiskelija - tuntee harjoittelukäytänteet ja osaa laatia harjoitteluhakemuksen sekä asettaa itselleen oppimistavoitteita - osaa kuvata tulkkauspalveluja käyttävien asiakasryhmien moninaisuutta - osaa kuvata asiakkaan kohtaamisen keskeisiä periaatteita - tekee viittomakielialan toimijoiden työstä ja tehtävistä havaintoja ja keskustelee tekemistään havainnoista - hyödyntää monikanavaisia resursseja viittomakielisissä keskusteluissa ja pärjää yksinkertaisissa viittomakielisissä arkikeskusteluissa - tietää opastuksen perusteet. Opintojakson sisältö: - Viittomakielisen asiakaskunnan moninaisuuteen tutustuminen - Viittomakielialan eri toimijoihin tutustuminen & verkostoituminen - Eri asiakasryhmien ja viittomakielialan toimijoiden tilaisuuksiin osallistuminen sekä tulkattujen tilaisuuksien seuraaminen - Asiakkaan kohtaaminen - Viittomakielialan monikielisyyteen, -menetelmäisyyteen ja -kulttuurisuuteen tutustuminen - Harjoittelun haku - CV - Oppimistavoitteiden asettaminen ja toteutumisen analysointi - Harjoittelun raportointi - Verstasviikko - Viittomakielen taidonnäyttö - Opastuksen periaatteet
TUVO2-3007
Opintojaksossa harjoitellaan arkielämän vuorovaikutusta, tarkentavien kysymysten ja vastausten esittämistä sekä tunteiden ilmaisemista viittomakielellä. Opitaan arkiympäristön viittomistoa, ajanilmauksia, kuvailua ja tilankäyttöä. Ennakkovaatimuksena opintojakso TUVO1 Johdatus viittomakieleen osaamistavoitteiden mukainen osaaminen tai vastaavat tiedot. Jatkamme alkeistasolta kohti seuraavaa tasoa. Opiskelija saavuttaa suomalaisessa viittomakielessä yleisen kielitutkintojen (YKI) taitotasoasteikossa taitotason 1 (eurooppalainen viitekehys A1). Opintojaksolla tavoitellaan varsin nopeaa kielitaidon kehittymistä, johon opiskelijan tulee sitoutua. Opiskelija tarvitsee tietokoneen, verkkoyhteyden ja päivitetyn selaimen, sekä mahdollisuuden tallentaa viittomista videolle.
TUVO3-3006
Opintojaksossa harjoitellaan keskustelemaan yhteiskunnallisista aiheista ja pitämään esitelmän viittomakielellä. Opitaan koulutusjärjestelmän, työelämän ja ammattien viittomistoa. Opitaan tuntemaan kuurojen historian vaiheet ja merkkihenkilöt sekä viittomakieli- ja kuulovamma-alan järjestötoiminnan. Ennakkovaatimuksena opintojaksojen TUVO1 Johdatus viittomakieleen ja TUVO2 Viittomakieli arkielämässä osaamistavoitteiden mukainen osaaminen tai vastaavat tiedot. Tämän opintojakson tavoitteena on opiskelija saavuttaa osittain suomalaisessa viittomakielessä yleisen kielitutkintojen (YKI) taitotasoasteikossa taitotason 2 (eurooppalainen viitekehys A2). Opintojaksolla tavoitellaan varsin nopeaa kielitaidon kehittymistä, johon opiskelijan tulee sitoutua. Opiskelija tarvitsee tietokoneen, verkkoyhteyden ja päivitetyn selaimen, sekä mahdollisuuden tallentaa viittomista videolle.
TUPE1-3003
Opintojakso ei vaadi edeltävää osaamista, kiinnostus tulkkauspalveluun ja tulkin työhön riittää.
KAVU1-3005
Vuorovaikutus 5 op opintojakso koostuu kahdesta osasta: Työelämän vuorovaikutustaidot (3 op) ja Kulttuurienvälinen vuorovaikutus (2op).
KATO1-3007
Opintojakso kuuluu oppija-vaiheen opintoihin. Tällä opintojaksolla luodaan pohja Humakissa suoritettaviin opintoihin. Opiskelija tutustuu Humakissa toteutettavaan pedagogiikkaan. Opintojakso antaa taitoja erilaisten digitaalisten ohjelmien käyttöön. Lisäksi opiskelija pohtii opiskelun vaatimaa resursointia.
KAKE1-3007
Oletko jo perehtynyt ekologiseen kestävyyteen ja monimuotisuuteen? Tällä opintojaksolla pääset laajentamaan osaamista sosiaaliseen ja kulttuuriseen kestävyyteen sekä saavutettavuuteen. Opintojakson jälkeen tunnistat kestävän kehityksen periaatteet ja tietopohjan ja osaat määritellä erityisesti sosiaalisia ja kulttuurisia kestävyyshaasteita. Lisäksi opit tunnistamaan saavutettavan ja vastuullisen toiminnan periaatteet. Monipuolisten tehtävien avulla voit arvioida olemassa olevaa ekososiaalista osaamistasi ja pääset pohtimaan omaa arkeasi kestävän kehityksen näkökulmista. Samalla hankit tulevaisuuden työelämän keskeisiä taitoja vahvistamalla kestävän kehityksen osaamistasi. Verkossa omaan tahtiin suoritettava opintojakso vaatii opiskelijalta pääsyä internetiin, tietokoneen ja opiskeluun tarkoitettujen ohjelmien (hoodle, zoom/teams) käyttöä. Opintojakso sopii kaikille kestävästä kehittämisestä kiinnostuneille..
VAPTU5-3006
Kurssin tavoitteena on kehittää vuorovaikutustaitoja erityisesti kielellisen saavutettavuuden näkökulmasta. Tavoitteena on antaa johdanto siihen, miten helpottaa viestintää ja edistää kielellistä saavutettavuutta työskenneltäessä henkilöiden kanssa, joiden vuorovaikutusmahdollisuudet ovat heikentyneet esimerkiksi kuulon ongelmien vuoksi tai joiden kielelliset resurssit ovat yhteiskunnassa marginaalisessa asemassa (esim. viittomakielen käyttäjät).