|
Valitut rajaukset: Kuopion kampus Poista rajaukset
YHYL01-3049
Osin yhteinen jakso muiden alojen kanssa
TUOH2-3002
Opintojakso soveltuu kaikille, jotka ovat kiinnostuneita oppimiseen ja opetukseen liittyvistä käsityksistä. Erityisenä tarkastelun kohteena on ekologisen kielenoppimisen näkökulmat kommunikaatio-ohjaajan työtä taustoittavana teoriana.   Opintojakson jälkeen opiskelija osaa kuvata yleisimpien ihmis- ja oppimiskäsitysten sekä ekologisen kielenoppimisen näkökulmaa pedagogisessa toiminnassa. Lisäksi opiskelija tiedostaa dialogisuuden merkityksen pedagogisessa vuorovaikutuksessa. Näiden teemojen käsittelyn lisäksi opiskelija tunnistaa eettisyyden merkityksen kommunikaatio-ohjaan pedagogisessa työssä. Opintojakso soveltuu mainiosti esimerkiksi sosiaali- ja terveysalan-, sekä kasvatus- ja ohjausalan ammattilaisille sekä opiskelijoille. Tarvitset opintojaksolla tietokoneen ja toimivan verkkoyhteyden.
TUOH1-3002
Opintojakso soveltuu kaikille, jotka ovat kiinnostuneita yksilön kasvusta ja kehityksestä elämänkaaren eri vaiheissa. Erityisenä tarkastelun kohteena ovat vuorovaikutustaitojen ja kommunikointikeinojen tukeminen pedagogisin keinoin. Opintojakson jälkeen opiskelija osaa kuvata yksilön kasvua keskeisten yksilön kasvu- ja kehitysteorioiden, motoristen taitojen, kielenkehityksen sekä aistien merkityksen avulla. Lisäksi opiskelija tiedostaa sairauden tai vammautumisen vaikutukset yksilön toimintakykyyn sekä vuorovaikutukseen. Näiden teemojen käsittelyn lisäksi opiskelija tunnistaa erilaisia yhteiskunnan palveluja, joita on olemassa yksilön tukemiseksi. Opintojakso soveltuu mainiosti esimerkiksi sosiaali- ja terveysalan-, sekä kasvatus- ja ohjausalan ammattilaisille sekä opiskelijoille. Tarvitset opintojaksolla tietokoneen ja toimivan verkkoyhteyden.
TUPU1-3001
Opintojakso luo pohjan puhetulkin ammatillisuudelle. Opinnoissa keskitytään puhevammaisten asiakkaiden kommunikaatiotuen tarpeisiin eri toimintaympäristöissä. Tulkkauksessa sovelletaan eri kommunikaatiota tukevia keinoja ja menetelmiä asiakaslähtöisesti. Opintojen aikana opiskelijalle alkaa muodostumaan ammatti-identiteetti, joka pohjautuu tulkin eettisiin ohjeisiin.   Tulkkausharjoituksissa painottuvat eri kommunikaatiota tukevin menetelmin tapahtuvat tulkkaukset, tiivistäminen ja selkeäkielisyys. Opiskelija ymmärtää eri asiakasryhmien kommunikaatiotuen tarpeet ja osaa soveltaa niitä tulkkauksessa. Opiskelija osaa hyödyntää kielensisäisen tulkkauksen tutkimusta ja alkaa sisäistämään ammattietiikkaa
TUKO5-3001
Opintojen tavoitteena on Tunnistaa erilaisia kommunikointia tukevia keinoja (TUKO1-TUKO3 sisällöt) vuorovaikutustilanteissa​ Tutustua erilaisiin ympäristöihin, joissa käytetään erilaisia kommunikointia tukevia keinoja.​ Kyetä havainnoimaan kommunikaatioalalla toimivien ammattilaisten toimintaa​ Oppia huomaamaan eri tavalla ilmaistuja kommunikaatioaloitteita ja vastaamaan niihin​ Ymmärtää kommunikointia tukevien keinojen ja menetelmien moninaisuutta ja niiden käytön yksilöllisyyttä​ Selviytyä tutuissa, yksinkertaisissa arkikeskusteluissa erilaisia avusteisia ja ei-avusteisia kommunikointia tukevia keinoja käyttäen.​ Opintojaksolla harjoitellaan eri kommunikaatiomenetelmien käyttöä eri asiakasryhmien kanssa. Opintojakso sopii niille, jotka tarvitsevat käytännön harjoittelua eri kommunikaatiomenetelmissä Opintojakson suorittaminen vaatii opiskelijalta perustietoa eri kommunikaatiomenetelmistä. Opiskelija tarvitsee tietokoneen ja toimivan verkkoyhteyden.
TUPU2-3001
Opintojaksovastaavana on Marjukka Nisula. Opintojaksolla opitaan ymmärtämään tulkkaus osana vuorovaikutusta ja tulkin vastuun siinä. Opiskelija osaa viestiä selkeästi ja rauhallisesti sekä tukea asiakkaan oma-aloitteisuutta ja kommunikointia käyttäen tilanteeseen sopivaa tauotusta ja puheenvuorojen rytmitystä Opiskelija osaa analysoida tulkkaustilanteita sekä arvioida omaa toimintaansa tulkkina – tilauksen vastaanottamisesta raportointiin Lisäksi opiskelija osaa antaa rakentavaa palautetta vertaisoppijoiden toiminnasta ja kykenee hyödyntämään saamaansa palautetta ammatillisessa kehittymisessään.
TUOH4-3001
HUOM! Opintojakson demoviikoille 43 ja 46 on pakollinen osallistuminen.
YPPE1-3006
Opintojaksovastaava on Eeva Mäntylä Opiskelijan suositellaan suorittavan YPPE2 Ohjaaminen ja toiminnalliset menetelmät ennen tätä opintojaksoa, sillä tällä opintojaksolla syvennytään yhteisöllisen pedagogiikan taustateorioihin ja tavoitteena on oppia ja saada kokemusta niiden soveltamisesta osana ohjaustyötä. Tällä opintojaksolla emme lähde ohjaustyön ja ohjauksen suunnittelun perusteista liikkeelle. Opiskelijan edellytetään tutustuvan opintojakson verkkoalustaan ja mahdollisiin ennakkotehtäviin ennen ensimmäistä lähiopetuspäivää. Opintojakson tehtävien viimeiset palautuspäivät voivat olla ennen opintojakson päättymispäivää. Tehtävien palautuspäivät ilmoitetaan Hoodlessa. Opintojakso korvaa aiemman opetussuunnitelman (2018-2023) Osallistan pedagogiikan opintojakson.
YPTY1-3007
Tällä opintojaksolla opiskelija perehtyy yhteisöpedagogin työtehtäviin, työkenttiin, urapolkuihin ja ydinosaamisalueisiin. Opiskelija saa perustiedot yhteisöpedagogin arvopohjasta ja tietoperustasta. Opiskelija ymmärtää yhteisöpedagogin työn merkityksen osana yhteiskuntaa. Opiskelija tutustuu työyhteisöjen kehittämiseen, nuorisotyöhön, järjestötyöhön ja seikkailukasvatukseen yhteisöpedagogin työkenttinä. Opintokokonaisuus luo pohjaa yhteisöpedagogin työotteelle ja ammatilliselle toimijuudelle.
YPPE2-3010
Oletko kiinnostunut oppimaan lisää ohjaamisesta ja ryhmistä? Entä mistä on kyse, kun puhutaan toiminnallisista menetelmistä? Miten rakennetaan tavoitteellinen toiminnallinen ohjaustuokio? Ja millaisia turvallisuusnäkökohtia on tarve huomioida? Ohjaaminen ja toiminnalliset menetelmät -opintojaksolla perehdytään ryhmäteorioihin ja ohjaamisen perusasioihin, ja opetellaan rakentamaan hyvä toiminnallinen ohjauskokonaisuus turvallisuusasiat huomioiden. Jaksolla opiskelija pääsee suunnittelemaan ja toteuttamaan toiminnallista ohjausta ja harjoittelemaan ohjaajan roolia. Jakson aikana pohditaan ja reflektoidaan omaa ohjaajuutta ja sen kehittymistä. Opintojakso perustuu kokemukselliseen oppimiseen ja tarjoaa opiskelijalle mahdollisuuden kokea yhteisöllisyyttä ja yhdessä oppimista pienryhmittäin. Opintojakson voi suorittaa myös itsenäisemmin, oman aikataulun mukaan. Opintojakso kuuluu yhteisöpedagogitutkinnon ammatillisten perusopintojen Yhteisöllinen ja pedagoginen osaaminen 20 op -opintojaksokokonaisuuteen. Verkkototeutuksessa tarvitaan toimiva tietokone, verkkoyhteys, kamera ja mikrofoni webinaareihin osallistumista varten.
YPPE4-3007
Haluatko tietää lisää ihmisoikeuksista ja moninaisuuden edistämisestä? Haluatko oppia arvioimaan ammatillista suhdettasi moninaisuuteen ja moniarvoisuuteen? Jos vastasit kyllä, niin tämä opintojakso on juuri sinua varten. Tämä opintojakso tarjoaa sinulle arvokkaita taitoja ja näkökulmia, jotka auttavat sinua tunnistamaan ja arvioimaan yhteiskunnan ja yhteisöjen moninaisuutta ja moniarvoisuutta. Opit myös näkemään, miten voit omalla ammatillisella panoksellasi edistää tasa-arvoa, ihmisoikeuksia, yhdenvertaisuutta ja kotoutumista käytännön työssäsi. Opintojakson sisältö tarjoaa katsauksen kansainvälisiin ihmisoikeussopimuksiin, kansallisiin lakeihin ja säädöksiin, jotka koskevat tasa-arvoa, yhdenvertaisuutta ja esteettömyyttä. Lisäksi opit käytännön taitoja, kuten tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnittelua, jotka ovat välttämättömiä nykyaikaisessa työelämässä ja yhteiskunnassa. Ota askel kohti monimuotoisempaa ja inklusiivisempaa tulevaisuutta – ilmoittaudu mukaan tälle opintojaksolle ja aloita matkasi kohti yhdenvertaisempaa huomista!
TU14P2-3004
Opintojaksolla opitaan valmistautumaan tulkkaustoimeksiantoon tarkoituksenmukaisella tavalla • hankkimaan tietoa asiakkaan kommunikaatiotarpeista ja -keinoista valmistautuessaan tulkkaukseen ja tiedostamaan, miten asiakkaan liitännäisvammat ja käytössä olevat apuvälineet vaikuttavat tulkkina toimimiseen • tukemaan asiakkaiden osallisuutta ja toiminnallisuutta vuorovaikutustilanteissa • toimimaan ammatillisesti ja luottamusta herättävästi • ratkomaan toimeksiantojen aikana vastaantulevia ongelmia ja arvioimaan työskentelyään ammattieettisestä näkökulmasta • arvioimaan kommunikoinnin sujuvuutta ja tulkkaustekniikan sopivuutta vuorovaikutustilanteessa • tarkentamaan asiakkaan tuottaman viestin sisältöä ja korjata tarvittaessa tulketta • tekemään yhteistyötä vuorovaikutustilanteen toimijoiden kanssa • perehdyttämään asiakkaan tulkkauspalveluun. Opintojaksolle kannattaa tulla, jos haluaa laajentaa osaamistaan puhevammaisten tulkkina. Opintojakso sopii, niille joilla on jo kokemusta puhevammaisten tulkkauksesta ja tulkkauspalvelusta. Opiskelijalla tulee olla aiempaa osaamista puhevammaisten tulkkauksesta eri vuorovaikutustilanteissa. Opiskelijalla tulee olla tietokone ja toimiva verkkoyhteys.
YPPE3-3005
Opintojaksolla perehdytään toimijuuden ja osallisuuden edistämisen peruskäsitteisiin sekä niiden soveltamiseen käytännössä. Opintojakson suoritettuaan opiskelijalla on ymmärrys siitä kuinka erilaiset toimintaympäristöt, yhteisöt, kulttuurit ja yhteiskunnalliset rakenteet ovat yhteydessä toimijuuden vahvistamiseen sekä yksilö-että yhteisötasolla. Ymmärrys osallisuuden yhteiskunnallisesta merkityksestä ja vaikuttamisen kanavien ja keinojen tunteminen ovat yhteiskunnallisesti aktiivisen tiedostavan kansalaisen perustaitoja.
TUKI1-3002
Ennakkovaatimuksena on englannin kielen perussanaston ja –kieliopin hallitseminen niin, että tehtävien itsenäinen suorittaminen on mahdollista. Opintojakson lähtötaso vastaa tavoitetasoa B2, esim. lukioenglanti. Opiskelijalla tulee olla käytössään asiaankuuluvat verkko-oppimisvälineet. Opintojaksolla opitaan koulutusalan työssä tarvittavia englannin kielen kirjallisia ja suullisia taitoja. Sisällöt ovat ammattialaan liittyviä teemoja. Opintojakso sopii kulttuurituottajiksi opiskeleville, kulttuurialalla työskenteleville sekä kaikille, jotka ovat kiinnostuneet parantamaan kohdekielen taitoaan.
YPAH01-3036
Ammatillinen harjoittelu 1 on perustason harjoittelu. Työelämäharjoittelun lisäksi opintojaksoon kuuluu ohjausnäyttötehtävä, itsearviointi ja harjoittelun esittelytehtävä. Ohjausnäytön arvioi harjoittelun työelämäohjaaja ja näyttö raportoidaan ohjausnäyttötehtävässä. Harjoittelupaikan valinnalla opiskelija voi vaikuttaa oman tutkintonsa suuntaan ja tutustua erilaisiin työympäristöihin sekä nuorisotyön että järjestötyön kentillä. Yhteisöpedagogin työllistymismahdollisuudet ovat valtavan laajat, joten siksi myös harjoittelupaikkamahdollisuudet ovat todella monipuoliset, ja oman kiinnostuksen mukaan valittavissa. Harjoittelukokemusten reflektointia tuetaan lähi- ja/tai webinaaritapaamissa.