Rajaa hakua
Piilota rajaukset
KAKE1-3004
Opintojaksolla osallistuja perehtyy kestävän kehityksen vaatimuksiin erityisesti Humakin näkökulmasta. opintojaksolla opiskelija oppii kestävän kehityksen periaatteet ja oppii etsimään kestävää kehitystä tukevia ratkaisuja ja toimintamalleja. Opiskelija saa opinnoissa käyttöönsä tietopohjan, jonka kautta hän pystyy edistämään kestävän kehityksen periaatteiden toteutumista. Hän osaa määritellä erityisesti sosiaalisia ja kulttuurisia kestävyyshaasteita ja tunnistaa niihin kuuluvien asioiden ja ongelmien moninaisuuden. Verkossa suoritettava opintojakso vaatii opiskelijalta pääsyä internetiin, tietokoneen ja opiskeluun tarkoitettujen ohjelmien (hoodle, zoom/teams) käyttöä. Opiskelu vahvistaa opiskelijan kykyä edistää kestävää kehitystä omassa organisaatiossaan. Siksi opintojakso sopii kaikille kehittämisestä kiinnostuneille.
Taso: Oppija
KAKE2-3005
Opintojaksolla opit, miten omalla toiminnallasi voit edistää kestävää kehitystä. Opintojaksolla käsitellään arvoja ja eettisyyttä asiantuntijatyössä sekä kestävän kehityksen edistämistä käytännön toimin.
Opintojakso tarjoaa näkymän ajankohtaisiin keskusteluihin kestävän kehityksen edistämisestä ja tähän liittyvistä sosiaalistista ja eettisistä kysymyksistä.
Opintojaksolla opiskelija voi pohtia mahdollisuuksiaan edistää kestävää maailmaa työnsä, harrastustensa tai oman kulutuskäyttäytymisensä näkökulmista. Opintojaksolle kannattaa osallistua, mikäli kestävyyden edistäminen innostaa.
Opintojaksolla tarvitaan tietokone ja toimiva verkkoyhteys.
Taso: Oppija.
KATO1-3004
Tällä opintojaksolla opitaan korkeakoulussa tarvittavia valmiuksia.
Opiskelija oppii arvioimaan omaa osaamistaan suhteessa itsensä johtamiseen, itseohjautuvuuteen ja vastuunottamiseen korkeakouluopintoja ajatellen.
Opiskelija saa valmiudet opiskeluissa tarvittaviin digitaitoihin ja kykenee käyttämään erilaisia viestintäkanavia.
Osana ammatillista kasvua opiskelija oppii hyödyntämään reflektointia, ongelmanratkaisutaitoa ja mediakriittistä ajattelua.
Opiskelija oppii myös toimimaan erilaisissa vuorovaikutustilanteissa toisia kunnioittaen sekä moninaisuutta ymmärtäen ja arvostaen.
Opintojakso kuuluu pakollisen osana Humakin polku- ja väyläopintoja.
Opintojaksolla tarvitaan tietokone, kamera, kuulokkeet ja mikrofoni.
Taso: Oppija
KATO2-3016
Tasot: Oppija - Taitaja - Kehittäjä. Opintojakso jatkuu läpi opintojen ja kirjataan suoritetuksi päättökeskustelun jälkeen. Valmennuspedagogiikka jatkuu läpi opintojen yksilö-, pienryhmä ja vuosikurssikohtaisessa valmennuksessa.
KATU2-3006
Projektit ja talous -opintojakso on sinulle, mikäli kaipaat projektimaista otetta työhösi tai projektinhallinnan perusteiden osaamista osaksi opintojasi! Opintojaksolla selvität, miten projekteja suunnitellaan, budjetoidaan ja miten niihin haetaan rahoitusta. Lisäksi hahmotat, minkälaista projektimainen työ on omalla alallasi, mitä vaiheita projektin toteutukseen liittyy ja mitä osaamista ja työkaluja projektityö sinulta edellyttää.
Projektit ja talous toteutetaan kokonaisuudessaan verkossa ja se soveltuu korkeakouluopiskelijoille tai muille vasta projektitoimintaan perehtyville osallistujille, jotka kykenevät itsenäiseen verkko-opiskeluun.
Taso: Oppija
KATU4-3005
Opintojaksolla opitaan yrittäjyyden merkityksestä yhteiskunnassamme: työllistymisessä, taloudessa, yksilön valinnoissa. Opiskelija pohtii myös omaa suhdettaan yrittäjyyteen ja omia yrittäjyysmahdollisuuksiaan. Jaksolla käsitellään liiketoiminnan ja yrittäjyyden peruskäsitteitä, yrittäjyyttä työllistymisen muotona, sekä oman osaamisen tunnistamista, esittämistä ja myymistä.
Opintojaksolle kannattaa tulla, jos olet kiinnostunut yrittäjyydestä yhteiskunnallisena ilmiönä, tai mietit yrittäjyyttä uravaihtoehtona, vaikka sivutoimisesti. Opintojakso sopii kaikille aloille ja pystyt sijoittamaan jakson tehtävät pitkälti omalle toimialallesi.
Opintojakson suorittamiseksi opiskelijalta vaaditaan verkko-opiskelun perusvälineet (tietokone internet-yhteydellä ja kameralla varustettuna, videokuvausmahdollisuus).
Taso: Taitaja
Edeltävä jakso: Projektit ja talous
KAVU1-3003
Opintojaksolla opit arvioimaan omaa vuorovaikutus- ja viestintäosaamistasi ja ymmärtämään erilaisia vuorovaikutusta luovia ja ylläpitäviä keinoja ja viestinnän prosesseja. Opit antamaan ja vastaanottamaan palautetta tavoitteellisesti ja perustellen sekä toimimaan verkkovälitteisissä vuorovaikutustilanteissa. Kehität omaa vuorovaikutusosaamistasi erilaisissa vuorovaikutustilanteissa ja opit huomioimaan vuorovaikutuksen moninaisuutta. Opintojakso sopii kaikille, jotka haluavat parantaa omia vuorovaikutus- ja viestintäosaamista.
Taso: Oppija
TUHA1-3002
Oppija-taso
Opintojakson aikana perehdytään harjoitteluihin toimintaympäristönä, sekä harjoittelun eri vaiheisiin (hausta raportointiin). Opintojakson harjoittelu toteutetaan pääsääntöisesti ns. keräilynä, eli vierailemalla useissa eri paikoissa.
Opintojakso vaatii henkilökohtaista paikan päällä tapahtuvaa osallistumista eri toimijoiden erilaisiin tapahtumiin. Näin opiskelija pääsee tutustumaan ja verkostoitumaan sekä asiakas- että ammattikuntaan. Opintojaksoa ei voi suorittaa pelkästään verkossa.
TUHA2-3003
Oppija-taso
Harjoittelu voi sisältään useita lyhyempiä osia tai yhden pitemmän kokonaisuuden.
Harjoittelu suoritetaan jonkin Tulkkaus ja kielellinen saavutettavuus -koulutukseen liittyvän alan toimijan ohjauksessa, esim. etujärjestöt (Kuurojen Liitto, Kuuloliitto, Suomen Kuurosokeat ry, Kuurojen palvelusäätiö), KELA, Kulttuurilaitokset (Totti, museot, Ursa Minor jne.), YLE, oppilaitokset (Jyväskylän yliopisto, koulut, joissa viittomakielisiä, kuuroja ja/tai huonokuuloisia oppilaita) tai tulkkauspalveluita tuottava yritys.
Harjoittelun opiskelija voi suorittaa tutustumalla ja harjoittelemalla yhtä tai useampaa alan tehtävää, esim. sanastotyö, tekstittäminen, saavutettavuustyö, välitystyö, käännöstyö tai tulkkaustoimeksiantoihin liittyvä taustatyö.
TUPE1-3002
Oppija-taso
5 op:n opintojakson osat ovat:
- 2 op Tulkkauspalvelu -osio suoritetaan pääosin itsenäisesti
- 3 op Tulkin ammatin perustehtävät -osio sisältää lähiopetusta ja/tai webinaareja sekä itsenäisiä ja/tai paritehtäviä
Opintojakson ensimmäisessä osassa (Tulkkauspalvelu 2 op) perehdytään tulkkaukseen sekä käytännön tasolla (Miten käytän tulkkia? Mistä tulkki tilataan?) että järjestelmän osalta (Kuka maksaa tulkkauspalvelun? Mihin lakeihin perustuen voi saada tulkkausta?). Perehdymme erityisesti vammaisuuden perusteella saatavaan tulkkauspalveluun.
Toisessa osassa (Tulkin ammatin perustehtävät 3 op) perehdytään tulkin ammattiin monesta näkökulmasta, aina eettisistä haasteista (Voiko tulkki kieltäytyä tulkkaamasta?) käytännön työtehtäviin (Voiko tulkki työskennellä sairaalan leikkaussalissa?) ja taitojen kehittämiseen (Millainen on hyvä tulkki?).
Opetus toteutuu kokonaan verkossa, joten tarvitset hyvän nettiyhteyden, tietokoneen ja kameran. Suosittelemme Chrome-selainta, ja kaikki toiminnot eivät välttämättä sovellu mobiilisti käytettäväksi.
Opetukseen kuuluu lähiopetusta kampuksella tai verkossa, sekä itsenäisesti suoritettavia tehtäviä (mm. tulkin haastattelu).
TUPE2-3004
Oppija-taso
Mitä tulkin päässä tapahtuu tulkatessa? Kuka Suomessa saa tulkata? Tilaako poliisi kuurolle henkilölle tulkin kuulusteluun? Muun muassa näihin kysymyksiin saat vastauksen tällä opintojaksolla.
Perehdymme tulkkauksen historiaan (1 op) ja tarkemmin tulkkauspalveluja ohjaavaan lainsäädäntöön ja sen toteutumiseen (2 op). Lisäksi tutustumme tulkkauksen teoriaan (2 op), eli tulkkausprosessiin, tulkkauksen ja kääntämisen malleihin, ja esimerkiksi muistin merkitykseen tulkkauksessa.
Opintojakso sopii tulkkauksesta ja tulkkausprosessista kiinnostuneille, sekä niille, jotka tarvitsevat työssään tietoa tulkkauspalvelun lainsäädännöllisestä pohjasta erityisesti vammaisten henkilöiden tulkkauspalvelun osalta.
Kurssi toteutuu täysin verkossa, joten tarvitset hyvän nettiyhteyden ja tietokoneen. Suosittelemme Chrome-selainta, ja kaikki toiminnot eivät välttämättä sovellu mobiilisti käytettäväksi. Tehtävät voi pääsääntöisesti suorittaa omaan tahtiin, kurssin lopussa on tentti.
TUSA3-3002
Taitaja-taso
Kielitaidon kehittäminen erityisesti tulevaa ammattia ajatellen.
Kurssista voidaan tarvittaessa soveltaa lisäresursseilla ruotsinkielinen toteutus, jossa perehdytään sisältöihin ruotsin kielen osalta. Myös muut kielet (mm. suomalainen viittomakieli) kurssin suorituskielinä ovat mahdollisia, erityisesti ahotoinnin kautta. Opintorekisterissä tulee näkyviin, minkä kielen sisältö opiskelijan osalta on suoritettu. Sanastotyö tehdään pääsääntöisesti opiskelijan äidinkielellä.
TUVO3-3003
Oppija-taso
Ajoitussuositus: 1. vuosi (viittomakielen tulkkaus) ja 2. vuosi (tulkkaus ja kommunikaatio-ohjaus)
Tämän opintojakson tavoitteena opiskelija saavuttaa osittain suomalaisessa viittomakielessä yleisen kielitutkintojen (YKI) taitotasoasteikossa taitotason 2 (eurooppalainen viitekehys A2).
Opintojaksossa harjoitellaan keskustelemaan yhteiskunnallisista aiheista ja pitämään esitelmän viittomakielellä.
Opitaan koulutusjärjestelmän, työelämän ja ammattien viittomistoa.
Opitaan tuntemaan kuurojen historian vaiheet ja merkkihenkilöt sekä viittomakieli- ja kuulovamma-alan järjestötoiminnan.