Valitut rajaukset: Poista rajaukset
KAKE1-3004
Opintojaksolla osallistuja perehtyy kestävän kehityksen vaatimuksiin erityisesti Humakin näkökulmasta. opintojaksolla opiskelija oppii kestävän kehityksen periaatteet ja oppii etsimään kestävää kehitystä tukevia ratkaisuja ja toimintamalleja. Opiskelija saa opinnoissa käyttöönsä tietopohjan, jonka kautta hän pystyy edistämään kestävän kehityksen periaatteiden toteutumista. Hän osaa määritellä erityisesti sosiaalisia ja kulttuurisia kestävyyshaasteita ja tunnistaa niihin kuuluvien asioiden ja ongelmien moninaisuuden. Verkossa suoritettava opintojakso vaatii opiskelijalta pääsyä internetiin, tietokoneen ja opiskeluun tarkoitettujen ohjelmien (hoodle, zoom/teams) käyttöä. Opiskelu vahvistaa opiskelijan kykyä edistää kestävää kehitystä omassa organisaatiossaan. Siksi opintojakso sopii kaikille kehittämisestä kiinnostuneille. Taso: Oppija
KATO1-3004
Tällä opintojaksolla opitaan korkeakoulussa tarvittavia valmiuksia. Opiskelija oppii arvioimaan omaa osaamistaan suhteessa itsensä johtamiseen, itseohjautuvuuteen ja vastuunottamiseen korkeakouluopintoja ajatellen. Opiskelija saa valmiudet opiskeluissa tarvittaviin digitaitoihin ja kykenee käyttämään erilaisia viestintäkanavia. Osana ammatillista kasvua opiskelija oppii hyödyntämään reflektointia, ongelmanratkaisutaitoa ja mediakriittistä ajattelua. Opiskelija oppii myös toimimaan erilaisissa vuorovaikutustilanteissa toisia kunnioittaen sekä moninaisuutta ymmärtäen ja arvostaen. Opintojakso kuuluu pakollisen osana Humakin polku- ja väyläopintoja. Opintojaksolla tarvitaan tietokone, kamera, kuulokkeet ja mikrofoni. Taso: Oppija
KATO2-3016
Tasot: Oppija - Taitaja - Kehittäjä. Opintojakso jatkuu läpi opintojen ja kirjataan suoritetuksi päättökeskustelun jälkeen. Valmennuspedagogiikka jatkuu läpi opintojen yksilö-, pienryhmä ja vuosikurssikohtaisessa valmennuksessa.
KAVU1-3003
Opintojaksolla opit arvioimaan omaa vuorovaikutus- ja viestintäosaamistasi ja ymmärtämään erilaisia vuorovaikutusta luovia ja ylläpitäviä keinoja ja viestinnän prosesseja. Opit antamaan ja vastaanottamaan palautetta tavoitteellisesti ja perustellen sekä toimimaan verkkovälitteisissä vuorovaikutustilanteissa. Kehität omaa vuorovaikutusosaamistasi erilaisissa vuorovaikutustilanteissa ja opit huomioimaan vuorovaikutuksen moninaisuutta. Opintojakso sopii kaikille, jotka haluavat parantaa omia vuorovaikutus- ja viestintäosaamista. Taso: Oppija
KAVU2-3004
Opintojaksolla opit arvioimaan omaa vuorovaikutus- ja viestintäosaamistasi ja ymmärtämään erilaisia vuorovaikutusta luovia ja ylläpitäviä keinoja ja viestinnän prosesseja. Opit antamaan ja vastaanottamaan palautetta tavoitteellisesti ja perustellen sekä toimimaan verkkovälitteisissä vuorovaikutustilanteissa. Kehität omaa vuorovaikutusosaamistasi erilaisissa vuorovaikutustilanteissa ja opit huomioimaan vuorovaikutuksen moninaisuutta. Opintojakso sopii kaikille, jotka haluavat parantaa omia vuorovaikutus- ja viestintäosaamista. Taso: Oppija
TUKO1-3002
Oppija-taso 5 op:n opintojakso muodostuu kahdesta osasta: - Erilaisilla keinoilla kommunikoivat ihmiset yhteiskunnassamme 3 op - Aistien merkitys vuorovaikutuksessa 2 op Opintojakso soveltuu kaikille, jotka ovat kiinnostuneita erilaisista tavoista olla vuorovaikutuksessa muiden ihmisten ja ympäristön kanssa. Erityisen hyvin jakso sopii heille, jotka arjessa ja työssä kohtaavat kielellisesti haavoittuvassa asemassa olevia ihmisiä. Jaksolla tutustutaan myös erilaisten kielellisten haasteiden syihin ja epäsymmetrisen vuorovaikutuksen käsitteeseen. Jakson jälkeen opiskelija osaa tunnistaa ja huomioida vuorovaikutustilanteiden kielellistä moninaisuutta. Jakso antaa eväitä erilaisten kielellisten tarpeiden ja kommunikointikeinojen tunnistamiseen vuorovaikutustilanteissa. Myös aistien merkitys vuorovaikutuksessa tulee tutuksi. Aisteja tarkastellaan erityisesti kuulon, näön ja tuntoaistin osalta. Opintojakso soveltuu mainiosti esimerkiksi sosiaali- ja terveysalan-, sekä kasvatus- ja ohjausalan ammattilaisille sekä opiskelijoille. Tarvitset opintojaksolla tietokoneen ja toimivan verkkoyhteyden.
TUKO2-3003
Oppija-taso 5 op:n opintojakso koostuu osista Kuvakommunikointi ja muut graafiset kommunikointikeinot 3 op (arviointi hyl-5) ja Kommunikoinnin apuvälineet ja kommunikointisovellukset 2 op (arviointi hyl-hyv). Opintojaksolla opiskelija oppii ymmärtämään kuvakommunikoinnin ja graafisen kommunikoinnin periaatteita. Jaksolla opitaan myös merkkiopin perusteita. Opintojaksolla opiskelija oppii käyttämään kommunikoinnin apuvälineitä ja sovelluksia vuorovaikutustilanteissa. Jaksolla harjoitellaan esimerkiksi kommunikointikansioiden käyttöä. Jaksolla tutustutaan myös kuulon ja näön yleisimpiin apuvälineisiin. Jaksolla tutustutaan kuvapankkeihin sekä kuvien käyttöoikeuksiin. Kuvan käyttöä käsitellään myös saavutettavan viestinnän näkökulmasta. Jakson jälkeen opiskelija löytää tiensä kuvakommunikointia käsittelevän kirjallisuuden ja muun aineiston äärelle. Opintojaksolle kannattaa tulla oppimaan, millaisia tehtäviä kuvalla voi olla erilaisissa viestintä- ja vuorovaikutustilanteissa. Opintojakso soveltuu kaikille visuaalisesta viestinnästä ja kommunikoinnin apuvälineistä kiinnostuneille. Erityisen hyvin jakso sopii heille, jotka arjessa ja työssä kohtaavat kommunikoinnin apuvälineitä käyttäviä ihmisiä. Opintojakso soveltuu mainiosti esimerkiksi sosiaali- ja terveysalan-, sekä kasvatus- ja ohjausalan ammattilaisille sekä opiskelijoille. Tarvitset opintojaksolla tietokoneen ja toimivan verkkoyhteyden. Voit hyödyntää opintojaksolla halutessasi myös älypuhelimen mahdollisuuksia.
TUKO3-3002
Oppija-taso 5 op:n opintojakso muodostuu osista - Tukiviittomien perusteet 2 op - Viitotun puheen perusteet 1 op - Kehollisuus vuorovaikutuksessa 2 op Opintojaksolla opiskelija oppii käyttämään viitottuja kommunikointikeinoja kuten tukiviittomia ja viitottua puhetta. Tukiviittomia ja viitottua puhetta opiskellaan teoriassa ja käytännössä. Opintojen aikana tutustutaan sosiaalishaptisen ja taktiilin kommunikaation perusasioihin sekä kehollisuuden merkitykseen vuorovaikutuksessa. Opintojakso soveltuu mainiosti esimerkiksi sosiaali- ja terveysalan-, sekä kasvatus- ja ohjausalan ammattilaisille sekä opiskelijoille. Tarvitset opintojaksolla tietokoneen ja toimivan verkkoyhteyden.
TUKO4-3002
Oppija-taso 5 op:n opintojakso koostuu osista - Kirjoitettu selkokieli 2 op - Selkovuorovaikutus ja selkopuhe 3 op. Suositellaan viittomakielen tulkkauksen suuntautujille vapaavalintaisina opintoina. Selkoilmaisu-opintojakso antaa opiskelijalle perustiedot selkoilmaisusta kokonaisuutena. Selkokieli ymmärretään opintojaksolla laajasta näkökulmasta. Opintojaksolla tarkastellaan selkokieltä myös visuaalisesta näkökulmasta. Opintojaksolla käsitellään kirjoitetun ja puhutun selkokielen keskeisiä tekijöitä ja harjoitellaan niiden tuottamista. Opintojakson aikana opiskelija lukee selkokielisen kirjan. Selkoilmaisu sopii kaikille, jotka haluavat saada perusymmärryksen selkokielen moninaisuudesta. Opintojakso on antaa työkaluja opiskelijalle käyttää ja kehittää selkokielen taitoa edelleen. Opintojakso soveltuu etenkin opetus-, kasvatus-, sosiaali- ja terveydenhuoltoalalla työskenteleville. Opintojaksolla opiskelija tarvitsee toimivan verkkoyhteyden sekä mikrofonin ja kameran.
TUPE1-3002
Oppija-taso 5 op:n opintojakson osat ovat: - 2 op Tulkkauspalvelu -osio suoritetaan pääosin itsenäisesti - 3 op Tulkin ammatin perustehtävät -osio sisältää lähiopetusta ja/tai webinaareja sekä itsenäisiä ja/tai paritehtäviä Opintojakson ensimmäisessä osassa (Tulkkauspalvelu 2 op) perehdytään tulkkaukseen sekä käytännön tasolla (Miten käytän tulkkia? Mistä tulkki tilataan?) että järjestelmän osalta (Kuka maksaa tulkkauspalvelun? Mihin lakeihin perustuen voi saada tulkkausta?). Perehdymme erityisesti vammaisuuden perusteella saatavaan tulkkauspalveluun. Toisessa osassa (Tulkin ammatin perustehtävät 3 op) perehdytään tulkin ammattiin monesta näkökulmasta, aina eettisistä haasteista (Voiko tulkki kieltäytyä tulkkaamasta?) käytännön työtehtäviin (Voiko tulkki työskennellä sairaalan leikkaussalissa?) ja taitojen kehittämiseen (Millainen on hyvä tulkki?). Opetus toteutuu kokonaan verkossa, joten tarvitset hyvän nettiyhteyden, tietokoneen ja kameran. Suosittelemme Chrome-selainta, ja kaikki toiminnot eivät välttämättä sovellu mobiilisti käytettäväksi. Opetukseen kuuluu lähiopetusta kampuksella tai verkossa, sekä itsenäisesti suoritettavia tehtäviä (mm. tulkin haastattelu).
TUSA2-3002
Taitaja-taso Tällä opintojaksolla perehdytään teknologian vaikutukseen kieleen ja vuorovaikutukseen. Pohdimme eri kielimuotojen ominaisuuksia ja saavutettavuutta, sekä tutustumme kielityöläisen työkaluihin, kuten korpuksiin ja konekääntämiseen. Opinnot on tarkoitettu kielen kanssa työtään tekeville, erityisesti tulkeille ja kääntäjille. Opintojaksolla tutustutaan mm. puheentunnistukseen ja tekstityksen tekemisen välineisiin – näitä varten tarvitset oman tietokoneen ja valmiudet ainakin sen ääni-, kamera- ja helppokäyttötoimintoihin.
TUVO1-3006
Oppija-taso Tämän opintojakson tavoitteena on opiskelija saavuttaa suomalaisessa viittomakielessä yleisen kielitutkintojen (YKI) taitotasoasteikossa taitotason 1 (eurooppalainen viitekehys A1). Opintojaksossa harjoitellaan esittäytymään, tervehtimään ja vaihtamaan jokapäiväisiä fraaseja viittomakielellä. Opitaan helppojen aiheiden viittomistoa, peruslauseiden tuottamista ja ei-manuaalisuuden käyttöä viittomakielisessä vuorovaikutuksessa. Opitaan myös tuntemaan viittomakielisten ja kuulovammaisten yhteisön moninaisuutta.
TUVO2-3005
Oppija-taso Opintojaksossa harjoitellaan arkielämän vuorovaikutusta, tarkentavien kysymysten ja vastausten esittämistä sekä tunteiden ilmaisemista viittomakielellä. Opitaan arkiympäristön viittomistoa, ajanilmauksia, kuvailua ja tilankäyttöä.
VAPTU2-3002
Oppija / Taitaja / Kehittäjä