Valitut rajaukset: Helsingin kampus Poista rajaukset
JAEN3-3004
Harjoittelu on kolmas järjestötyön syventävissä opinnoissa, ja tasoltaan se on kehittävä harjoittelu. Taso: Kehittäjä
NUKE3-3004
Harjoittelu on kolmas nuorisotyön syventävissä opinnoissa, ja tasoltaan se on kehittävä harjoittelu. Taso: Kehittäjä
TUHA1-3002
Oppija-taso Opintojakson aikana perehdytään harjoitteluihin toimintaympäristönä, sekä harjoittelun eri vaiheisiin (hausta raportointiin). Opintojakson harjoittelu toteutetaan pääsääntöisesti ns. keräilynä, eli vierailemalla useissa eri paikoissa. Opintojakso vaatii henkilökohtaista paikan päällä tapahtuvaa osallistumista eri toimijoiden erilaisiin tapahtumiin. Näin opiskelija pääsee tutustumaan ja verkostoitumaan sekä asiakas- että ammattikuntaan. Opintojaksoa ei voi suorittaa pelkästään verkossa.
TUHA2-3002
Oppija-taso Harjoittelu voi sisältään useita lyhyempiä osia tai yhden pitemmän kokonaisuuden. Harjoittelu suoritetaan jonkin Tulkkaus ja kielellinen saavutettavuus -koulutukseen liittyvän alan toimijan ohjauksessa, esim. etujärjestöt (Kuurojen Liitto, Kuuloliitto, Suomen Kuurosokeat ry, Kuurojen palvelusäätiö), KELA, Kulttuurilaitokset (Totti, museot, Ursa Minor jne.), YLE, oppilaitokset (Jyväskylän yliopisto, koulut, joissa viittomakielisiä, kuuroja ja/tai huonokuuloisia oppilaita) tai tulkkauspalveluita tuottava yritys. Harjoittelun opiskelija voi suorittaa tutustumalla ja harjoittelemalla yhtä tai useampaa alan tehtävää, esim. sanastotyö, tekstittäminen, saavutettavuustyö, välitystyö, käännöstyö tai tulkkaustoimeksiantoihin liittyvä taustatyö.
TUHA3-3001
Oppija-taso Tämän opintojakson harjoitteluiden ohjaajina toimivat Humakin lehtorit (muiden mahdollisten asiantuntijoiden kanssa).
TUHA4-3001
Oppija-taso Ajoitussuositus: 3. vuosi Kyseessä on tulkkausharjoittelu. Harjoittelu suoritetaan esim. tulkkauspalveluita tuottavassa yrityksessä, ns. kummitulkin matkassa, teatteritulkkausproduktissa tai erilaisiin yhteisöihin palkattujen tulkkien ohjauksessa.
TUKI1-3001
Taitaja-taso, (eurooppalainen viitekehys) B2 Opintojakson tentissä arvioidaan sekä opiskelijan suullista kielitaitoa että kirjallista kielitaitoa. Kielten opintojen arvioinnissa noudatetaan eurooppalaiseen viitekehykseen perustuvia kielten taitotasokuvauksia sekä Kielten ja viestinnän opetuksen käytäntösuosituksia ammattikorkeakouluissa (https://kivifoorumi.files.wordpress.com/2015/10/kielten-ja-viestinnc3a4n-opetuksen-kc3a4ytc3a4ntc3b6suositukset-ammattikorkeakouluissa.pdf). Englannin kielestä annetaan opiskelijalle erikseen myös korkeakoululainsäädännön mukainen taitotasomerkintä tutkintotodistukseen. Tämä taitotasomerkintä perustuu kielen opintojakson lopputentin arvosanoihin. Opintojaksolla opitaan ammattialan englantia, mm. englanniksi esiintymistä ja asiatyylistä kirjoittamista. Opintojaksolla käsiteltävät teemat nousevat Humakin tulkkikoulutuksen opetussuunnitelmasta (mm. korkeakouluopiskelu, kieli, kääntäminen, tulkkaus, tulkkausmenetelmät, ihmisoikeudet, kestävä kehitys, tulkin eri asiakasryhmät ja työympäristöt, AAC-menetelmät, kommunikaatio-ohjaus). Opintojakso on kattava paketti tulkkausalan englantia, opiskelijat ovat vuorovaikutuksessa keskenään ja voivat valita sisältöjä oman kiinnostuksenkohteensa mukaan. Opintojakso sopii tulkkausalalla ja kommunikaatio-ohjauksen parissa työskenteleville, jotka tarvitsevat työssään em. teemoihin liittyvää englannin kielen osaamista. Opiskelija tarvitsee opintojaksolla kannettavan tietokoneen sekä mahdollisuuden osallistua verkko-opetukseen ja videoiden tekemiseen (Internet-yhteys, mahdollisuus tuottaa ja vastaanottaa kuvaa ja ääntä).
TUVI2-3001
Taitaja-taso Tässä opintojaksossa opiskelija saavuttaa osittain suomalaisessa viittomakielessä yleisen kielitutkintojen (YKI) taitotasoasteikossa taitotason 3 (eurooppalainen viitekehys B1).
TUVI3-3001
Taitaja-taso Tässä opintojaksossa opiskelija saavuttaa suomalaisessa viittomakielessä yleisen kielitutkintojen (YKI) taitotasoasteikossa taitotason 3 (eurooppalainen viitekehys B1).
TUVK3-3001
Oppija-taso Dialogin tulkkaus 1 keskittyy enemmän tietoperustaan ja Dialogin tulkkaus 2 enemmän käytäntöön ja tulkkauksen harjoitteluun syventäen samalla teoreettista ymmärrystä tulkkauksesta.
TUVK4-3001
Taitaja-taso Opintojaksossa painottuu tulkkauksen kohdekielenä suomalainen viittomakieli. Monologin tulkkaus 1 keskittyy enemmän tietoperustaan ja Monologin tulkkaus 2 enemmän käytäntöön ja tulkkauksen harjoitteluun syventäen samalla teoreettista ymmärrystä tulkkauksesta.
TUVK5-3001
Taitaja-taso Dialogin tulkkaus 1 keskittyy enemmän tietoperustaan ja Dialogin tulkkaus 2 enemmän käytäntöön ja tulkkauksen harjoitteluun syventäen samalla teoreettista ymmärrystä tulkkauksesta.
TUVK6-3005
Oppija- / Taitaja-taso Tätä opintojaksoa suositellaan puhetulkkauksen ja kommunikaatio-ohjauksen opiskelijoille vapaasti valittaviin opintoihin. Opintojaksolla opitaan keille, missä tilanteissa ja miksi kuvailu on tarpeellista. Kuvailua opitaan tuottamaan monimuotoisesti huomioiden asiakkaiden ja tilanteiden yksilöllisyys ja moninaisuus. Opintojaksolla opitaan kuvailemaan yksilön, toiminnan ja kontekstin näkökulmasta tarkoituksenmukaisella tavalla erilaisia kohteita, tilanteita ja ympäristöjä. Opintojaksolle kannattaa ilmoittautua, jos haluaa parantaa taitojaan erilaisten tilanteiden saavutettavuuden edistämistä ja turvallisuuden tunnetta kuvailun keinoin. Opintojakso sopii monilla eri aloilla työskenteleville, esim. tulkeille, yhteisöpedagogielle, kulttuurituottajille, työelämän kehittäille, opettajille, sairaanhoitajille, poliiseille, pelastajille, toimintaterapeuteille, henkilökohtaisille avustajille, palveluyksiköissä, kouluissa, päiväkodeissa ja sairaaloissa työskenteleville sekä monille muille ammattilaisille. Opintojaksolla tarvitsee tietokoneen ja muistiinpanovälineet. Itsenäinen työskentely tapahtuu Humakin verkko-opiskeluympäristössä Hoodlessa. Hoodle pohjautuu Open LMS – moderniin Moodle -tekniikkaan.
TUVO2-3004
Oppija-taso Opintojaksossa harjoitellaan arkielämän vuorovaikutusta, tarkentavien kysymysten ja vastausten esittämistä sekä tunteiden ilmaisemista viittomakielellä. Opitaan arkiympäristön viittomistoa, ajanilmauksia, kuvailua ja tilankäyttöä.
TUVO3-3003
Oppija-taso Ajoitussuositus: 1. vuosi (viittomakielen tulkkaus) ja 2. vuosi (tulkkaus ja kommunikaatio-ohjaus) Tämän opintojakson tavoitteena opiskelija saavuttaa osittain suomalaisessa viittomakielessä yleisen kielitutkintojen (YKI) taitotasoasteikossa taitotason 2 (eurooppalainen viitekehys A2). Opintojaksossa harjoitellaan keskustelemaan yhteiskunnallisista aiheista ja pitämään esitelmän viittomakielellä. Opitaan koulutusjärjestelmän, työelämän ja ammattien viittomistoa. Opitaan tuntemaan kuurojen historian vaiheet ja merkkihenkilöt sekä viittomakieli- ja kuulovamma-alan järjestötoiminnan.
TUVO4-3002
Oppija-taso Tässä opintojaksossa opiskelija saavuttaa suomalaisessa viittomakielessä yleisen kielitutkintojen (YKI) taitotasoasteikossa taitotason 2 (eurooppalainen viitekehys A2) ja tavoitteena on myös saavuttaa osittain taitotason 3 (eurooppalainen viitekehys B1). Suositellaan Mielikuvasta viittomiseen -kurssia tämän opintojakson jälkeen.